U Starom dvoru juče su obeležene 23 godine rada Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kada je predstavljena i Studija zaštite posebno značajnog beogradskog prirodnog bogatstva Lipovačke šume. Goran Trivan iz gradskog sekretarijata naveo je da ova ustanova sprovodi mnoge projekte unapređenja naše životne sredine poput pošumljavanja i upravljanja otpadom.


– Planiramo, takođe, da napravimo ekološku mrežu na teritoriji Beograda kojom bi povezali Lipovačku šumu, Kosmaj, Avalu i Veliko ratno ostrvo. Iako nam je budžet duplo manji, naš cilj je da kadrovski ojačamo, da se zna ko i kako radi, jer se bavimo temama od izuzetnog značaja za grad i tu nemamo luksuz da pogrešimo – istakao je Trivan obraćajući se svojim kolegama, profesorima fakulteta i predstavnicima instituta i organizacija koje se bave očuvanjem prirode.

Dragana Ostojić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije objasnila je koliki je značaj Lipovačke šume, koja je ostatak nekadašnjih srpskih prostranih šuma Šumadije. Zahvata južni deo Beograda površine 1.200 hektara, pripadajući dvema opštinama: Čukarici i Barajevu. 242 hektara predložena su za zaštitu, od toga je svega sedam u privatnom vlasništvu, a o ostatku se brinu „Srbijašume“. U ovom predelu nalazi se greben Dugi rt, koji je usečen u korito Sremske reke, nekadašnje direktne pritoke Save sve do njenog kanalisanja kod naselja Železnik.

Na ovoj površini od 242 hektara svega 10 je neobraslo, dok ostatak krase hrast, sladun, cer kao i bukve, bele vrbe, jasike i breze.

– U Lipovačkoj šumi živi 150 različitih biljnih vrsta, 68 vrsta ptica, 173 vrste insekata od kojih su pet strogo zaštićeni, 129 vrsta gljiva, a od sisara ovde nalazimo srne, divlje svinje i druge životinje. Sa ovakvim bogatstvom Lipovačka šuma je zelena južna kapija Beograda – poručila je Dragana Ostojić.

Bogatstvo prestonice

Beograd važi za jednu od najzelenijih prestonica Evrope, jer raspolaže velikim prirodnim oazama kako na obodima, tako i nedaleko od samog centra grada. Još u 19. veku knez Miloš je izdao strogu naredbu o kontrolisanom korišćenju i sprečavanju uništavanja Avale, što se smatra početkom brige o životnoj sredini u našem gradu. Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu bila su četiri primerka himalajskog bora koji su 1949. godine proglašeni za spomenike prirode. Beograd, inače, ima 67 zaštićenih prirodnih dobara od kojih 54 spadaju u pojedinačne spomenike prirode, zatim šest prostornih celina, tri spomenika prirode izuzetnih odlika i jedan rezervat (Košutnjak) kao i šest spomenika prirode u postupku zaštite među kojima je i Lipovačka šuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari