SRBI SA SEVERA: Samozvani briselski predstavnici da dođu na Kosovo!

Kolona od više stotina vozila blokirala je saobraćaj na integrisanom prelazu Jarinje, kako bi pred osmu rundu pregovora upozorili pregovarački tim Beograda da neće pristati ni na kakve dogovore koji su na štetu srpskih nacionalnih interesa

  • 2

Više stotina vozila iz severnih opština (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) blokiralo je saobraćaj na integrisanom prelazu Jarinje. Skup, na kome su se obratili i predstavnici nekih političkih partija, završen je bez incidenata.

Protesna kolona vozila iz Kosovske Mitrovice krenula je od glavnog mosta, a narod u vozilima se pridruživao sve do Jarinja.

Ovo je upozoravajuća protesna vožnja, kojom Srbi sa severa KiM žele da upozore pregovarački tim Beograda pred osmu rundu pregovora da neće priznati nikakve sporazume i dogovore u Briselu koji će biti na štetu srpskih nacionalnih interesa.

Upozoravajuća protesna vožnja je u skladu sa jednim od zaključaka sa zajedničke sednice Skupštine opština četiri severne opštine KiM da neće pristati ni na kakve dogovore koji su na štetu srpskih nacionalnih interesa. Sa narodom su na Jarinju i predstavnici opština i političkih partija, kao i privrednici sa severa Kosova.

Šef poslaničke grupe DS u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Đoković, "ovlašćen da iznese mišljenje građana severnog Kosova i Metohije", poručio je zvaničnom Beogradu da neće pristati na eventualna protivustavna rešenja, da žele da ostanu u sastavu Republike Srbije i da jedino poštuju Ustav RS i Rezoluciju SB UN 1244.

- Srbi sa severa KiM žive u svojoj i na svojoj zemlji, imaju svoju državu i žele tu da ostanu - rekao je Đoković.

On je, "svima onima koji pregovaraju o sudbini Srba u pokrajini" poručio da su građani na administrativni prelaz Jarinje "došli sa srpskim registarskim tablicama, vozačkim dozvolama i ličnim kartama i ne želimo to da menjamo, kao ni svoj sistem obrazovanja, opšinskih samouprava, socijalni i zdravstveni sistem".

Đoković je naglasio da "Beograd treba da čuje da smo mi Srbija, a ne Kosovo, ovde deluju srpske institucije, a ne institucije srpskog naroda".

- Ne računajte da će Srbi sa Kosova učestvovati u bilo kakvim nakaradnim dogovorima niti u njihovoj implementaciji i sprovođenju bilo čega što se protivi našem Ustavu i nije naš interes - rekao je Đoković i podsetio da je "na snazi Rezolucija 1244 SB UN koja garantuje teritorijalni integritet i suverenitet SRJ odnosno RS kao njnog pravnog sledbenika i sukcesora".

On je "samozvanim Briselskim predstavnicima" poručio da "dođu u narod i objasne i kažu o čemu oni to 'samopregovaraju'".

Đoković je dodao da je Ustavni Sud RS, iznoseći neistine, obmanuo narod jer je, kako je rekao, "sam sebi dao zadatak da će najkasnije tokom marta meseca doneti mišljenje", odnosno razmotriti incijativu predstavnika Srba sa severa o ustavnosti vladinih uredbi na osnovu kojih bi trebalo da se primene sporazumi iz Brisela.

- Ustavni Sud je pogazio svoju reč i verovatno čeka da donese političku odluku ili čeka da mu političari napišu odluku izvan Ustavnog suda - zaključio je Đoković poručujući Ustavnom sudu "i svima ostalima da rade svoj posao i poštuju Ustav RS".

Upozoravajuća protestna vožnja građana severnog Kosova protekla je mirno. Kolona od oko 200 vozila se okrenula na Integrisanom prelazu Jarinje i vratila u pravcu iz koga je došla. Saobraćaj je po završenom protestu nastavio da se odvija neometano u oba pravca.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA