Brisel - Nova runda stoji u rezervi?

Goran ČVOROVIĆ

31. 03. 2013. u 20:54

Da li su razgovori Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji se održavaju u utorak u Briselu, presudni za našu zemlju. Zvanično se može čuti da je ovo finale, nezvanično se spekuliše da je sve moguće nastaviti

KLjUČNI sastanak političkog dijaloga Beograda i Prištine biće održan u utorak u Briselu. Srpski vrh naći će se pred preteškim zadatkom, da između dva zla bira manje.

Da je došlo do kraja, potvrđuje nam i portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič. Na pitanje „Novosti“ da li je ovo, zaista, poslednje ukrštanje stavova Dačića i Tačija oko teške teme položaja srpske zajednice na Kosovu, Kocijančičeva je podsetila na reči Ketrin Ešton da će sastanak u utorak biti „zaključna runda za diskusiju o ovom setu pitanja“.

- Poruka visoke predstavnice je dovoljno jasna - nije ostavila Kocijančičeva mesta za dvoumljenje.

Novih predloga nema, zasada. Sve se vrti oko onoga što je već davno u svom planu ponudio Marti Ahtisari. A unutra nema ni približno onoliko ovlašćenja koliko za srpsku zajednicu traži Beograd.

Neki veći briselski manevri oko doterivanja evropske ponude do početka novog sastanka Dačića i Tačija i ne mogu da se očekuju, jer je, zbog katoličkih uskršnjih praznika, evropska administracija napustila kancelarije, koje će se ponovo otključati na dan nove runde dijaloga.

PRIPRAVNOST PREDSEDNICA Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović izjavila je da srpske službe bezbednosti revnosno prate situaciju na terenu i da su u pripravnosti.

Tako, dok je srpski državni vrh u stalnom zasedanju, dotle se posrednici u pregovaranju odmaraju.

Očekuje se da će osma runda biti veoma teška i napeta. Izvori „Novosti“ u sedištu Evropskog saveta ističu da treba očekivati dug sastanak, skrećući pažnju da, i pored zvaničnih najava, sve možda, ipak, neće biti završeno u utorak.

Predstojeća runda je najavljena kao završna. To se, naravno, odnosi na situaciju u kojoj bi se postigao dogovor. Međutim, u slučaju da i ovoga puta izostane konačna saglasnost, nikome, naravno, nije u interesu da odmah proglasi neuspeh, a da se ne iskoristi još neka šansa za eventualno novo okupljanje, jer ima još vremena do izveštaja EK Savetu ministara - ističu naši izvori.

Ukoliko u nekoliko sledećih dana ne dođe do dogovora, šanse Srbije da započne pretprijemne pregovore na leto se, ipak, značajno smanjuju. Zbog izbora za evropski parlament i izbora u nekim zemljama članicama moglo bi da se čeka i dve godine.

- Ne spekulišimo. Dijalog Beograda i Prištine je u toku. Svi smo angažovani. Decembarski zaključci Evropskog saveta su jasni, oko toga šta je na stolu, kakav je kalendar i koja je procedura. Svi treba da ispune ono što se od njih očekuje - rekao je za „Novosti“ Petar Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

PANTIĆ: MOGUĆE JE DA SE OBRATIMO HAGU

UKOLIKO se nastavi s pritiscima na Srbe na severu Kosova, postoji mogućnost da se sever Kosova obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu - kaže Krstimir Pantić, zamenik direktora Kancelarije za KiM. - Ukoliko se nastavi sa pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe koji žive u četiri opštine na severu, moguć je razvoj događaja koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici.

On je pojasnio da postoji mogućnost da se proglasi skupština severnog Kosova i Metohije, koju bi činile četiri opštine: severna Kosovska Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, sa mogućnošću, da se toj zajednici priključe i ostale opštine koje to žele.

Pantić je rekao da bi nakon proglašenja skupštine, odbornici uputili Međunarodnom sudu pravde u Hagu pitanje: „Da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju skupštinu i svoju autonomiju na delu teritorije“.

- Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu mogao da donese drugačiju odluku u odnosu na onu kada je bila u pitanju Priština - rekao je Pantić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Aleksandar Mladenovic

31.03.2013. 21:21

nema nista bez naseg voje seselja pa da on zasedne da pregovara...........sve bi bilo brzo i jednostavnije reseno.....

Srki

31.03.2013. 21:22

Drama ako se ne dobije datum za pocetak razgovora oko ulaska u uniju koji bi se mogao dogodit za koju deceniju pod uslovom ako....Zasto vlada i mediji prave dramu od nicega? Zele da ubede gradjane u nesto sto vecina vidi da ne stoji?

Aleksandar Mladenovic

31.03.2013. 23:27

mene jako raduje sto nam otvoreno rekli da su nam neprijatelji samo ce mo se odlucnije bez razmisljanja okrenuti istoku ........

mira

01.04.2013. 01:10

Pa da nas ekspresno prime u EU, cena bi bila previsoka. Dati im Srbe se Kosova onako, neformalno priznati Kosova zarad famoznog datuma, bilo bi suludo. A kad nam daju datum, onda ce se javiti prijatelji juga Srbije, pa ce se napraviti i prijatelji severa Srbije. Sve dok bezglavo jurimo za EU ima da nas mrcvare. Treba im jasno reci - zelimo dogovor i kompromis zarad nas, a ne datuma, zelimo u EU na isti nacin kao sto su ostale clanice. Ako moze...

djuka

01.04.2013. 03:37

Vidite ova tri politicara na slici ? E za njih sam smeo da stavim desnu ruku pod sekiru da nikad nece dati Kosovo ... Nzm sta vise da kazem ...

Jabre

01.04.2013. 04:50

Koji brilijantan potez pitaće Švapske i Britanske sudije da li šiptari imaju pravo da proglase ne zavisnost. Do sada su uvek sudili po nalogu političara tako da ne znam šta očekuju osim još jednog šamara. Da pitaju Hag da li imaju pravo da vade organe u žutim kućama rekli bi da imaju. Manite se Švaba to su nam neprijatelji okrenite se Arapima, Rusima, Kinezima, Izraelu, Italiji itd

iz glave

01.04.2013. 07:14

dobijanje datuma ne znači ništa, a ulazak u EU biće nakon regionalizacije, separacije pa asimilacije okolnih drž, a Srbi će u 4. rajhu proći gore nego Kurdi u Turskoj - nestaćemo => NE EU

Croata

01.04.2013. 07:29

Dobrica Cosic je napisao knjigu daleko je sunce. Naslov me podsjeca na razgovore Srbije i EU. Nista od EU.

Dalmata

01.04.2013. 10:20

@Croata - S druge strane, Republika Kosovo bez "Oluje", za samo 5 godina drzavne nezavisnosti uspjeva zaokruziti svoju teritorijalnu cjelovitost.

adil

01.04.2013. 07:49

Pitanje za Pantića: Dalı neformalna grupa Bošnjačke mahale ima pravo da proglasi skupštinu Bošnjačke mahale i obrati se Međunarodnom sudu pravde u Hagu?

zabrinuti

01.04.2013. 07:51

Pantiću, ovo ti je dobra ideja samo što to treba uraditi po prioritetu. Kada kažem po prioritetu onda mislim da prvo treba reštit pitanja koje tište Vojvodinu, Sanđak i Preševsku dolini pa onda privesti pitanje o četiri opštine o kojima ti govoriš. Sada se pitam Pantiću da se pomalo ne igrašm sa vatrom jer ako se desi nečto nepovoljno ti češ biti prva pobegulja.

Milutin

01.04.2013. 09:03

Pa nismo mi bas toliko naivni i prekinite odlucno ovu blamazu i ponizavanje,.Postujte Ustav i rez.1244 i reci dr.Kostunice.

lidija simic

01.04.2013. 09:04

Lomice nas Zapad dok nas ne polomi.Nije ovo nikakvo finale.Jednostavno,lome nas decenijama i niko im nije dozvolio toliki uspeh u tome, kao poslednje dve vlade.Svi znaju sve.Evo i gradjani jasno sve vide.Problem imaju politicari.Traze od njih da budu izdajice, a oni bi da budu heroji.I sada se lome.Jedan dan nas pripremaju za izdaju, sutra dan kao obecavaju da nece izdati, pa preksutra ponovo...Ne zurimo !!! Ostavimo neka sve slegne.U EU svakako necemo uci !!!

Kraljevic Marko s volom

01.04.2013. 09:07

Isuviše rano se nalazimo u procesu ne bi trebali mnogo o tome da pricamo.

Mileva

01.04.2013. 13:18

@Kraljevic Marko s volom - Samo se ti zezaj, mnogi ce ozbiljno da te shvate. To se i meni desava.

Deki

01.04.2013. 09:30

Naravno da treba proglasiti skupštinu severa Kosova i Metohije i to odmah sutra, nakon propalih pregovora Beograda i Prištine. Kada šipci mogu proglašavati nekakvu državu na našoj zemlji, možemo valjda i mi, na sopstvenoj teritoriji proglasiti skupštinu severa KiM. Alternativa tome je povući te mučenike sa KiM-a i prestati trgovinu njihovim životima iz beogradskih fotelja. U suprotnom ćemo nemo gledati njihovo stradanje od strane lojavih šipaca, koji nose pižamu ispod pantalona.

norvezanin sa kosova

01.04.2013. 11:18

@Deki - Vi proglasite skupstinu severa Kosova ali odbornici te skupstine ce biti van Kosova.

vidi

01.04.2013. 11:06

@SNS do pobede - Prvi Slobin pulen ,drugi Vojin ,treći bi za jednog Srbina ubio sto muslimana za govornicom u skupštini i eto ti heroja.Evropa zna šta misle a ne šta govore i sa kakvim čvrstim stavovima idu u brisel.Šta mogu da ponude a da im se pozicija kod kuće ne zaljulja .Divota jedna ništa im ne verujem .Ovo je samo betoniranje pozicije KIM kao države Mislim ko drugaćije gleda slep je kod očiju

Janis

01.04.2013. 09:43

Zašto RTS ne informiše Srbiju o toku pregovora, nego ostavlja da B92 insinuira i podbada drzavni vrh na pristajanje na ono što se ne pristaje? Kako to da su Vučićevu konferenciju za štampu onako šturo preneli i zašto su je polupismene Tijanićeve voditeljke prepričavale, umesto da isprate ceo tok konferencije? Pitam se, za koga radi RTS?

Krle

01.04.2013. 10:00

Dramatika je lazna i izfabrikovana sa ciljem da se opravda nekakav novi dokument koji bi prakticno ponistio UN rezoluciju.

Deki

01.04.2013. 10:16

@Krle - Ni malo se ne bih iznenadio, kada bi ti Krle bio u pravu, jer je ta rezolucija, koju su sami doneli, sada šiptarima veliki kamen spoticanja.

Mihailo Krunić

01.04.2013. 10:09

Ja bih potpisao i priznao državu Kosovo, ali bih odmah zbrisao iz Srbije.

Nele

01.04.2013. 10:22

Lepo nam Rusi kazu: Rezolucija 1244 je zakon. (hvala Slobi) Treba se drzati nje i ne dozvoliti da nam je zapadni prijatelji kojekakvim malim, sitnim, prljavim igrama poniste. Ona je osnov i treba da bude uslov za pregovore a ne nesto drugo sto se naknadno izmislja i potura u vidu sramnih ucena. Na njihovu zalost, zapad je spao samo na ucene. Ispada da tako veliki i ne_mocni zapad jedino moze da ucenjuje tako malu a mocnu Srbiju. Zivela majka Srbija.

MatijaBG LDP

01.04.2013. 10:44

@Nele - Prouci rezoluciju 1244,pa ces videti sta nudi....pa SAD je i naterao Srbiju da prihvati rezoluciju 1244,koja kao osnovnu tacku predvidja povlacenje vojske Jugoslavije sa teritorije Kosova!Drzava koja je izgubila Kosovo zvala se SR Jugoslavija,a raspadom SRJ,raspala se i ta rezolucija...dakle,ili nov rat,ili prihvatanje nezavisnosti!

Jabre

01.04.2013. 11:18

@Nele - A ako ne onda ćeš ti napasti državu i naterati ih jel tako :D Evo svi se tresu od tvojih ultimatuma.

sreto

01.04.2013. 11:18

@Nele - Pametnjakovicu MatijaBG, raspao se i Sovetski Savez, da'l to znaci da Nemacka odustaje od kapitulacije koju jue potpisala 09.05 1945 ???

MatijaBG LDP

01.04.2013. 11:52

@Nele - Prepametnjaovicu Sreto,Sovjetski Savez niej izgubio rat!!Srbija je izgubila rat!

Krle

01.04.2013. 11:55

@Nele - Onda u cemu je problem? Zasto se pregovara? Zasto ne uvedu ustanove Pristine na sever na silu?

Гурнеманц

01.04.2013. 11:57

@Nele - Полуистина је једна цела лаж. Резолуцијом 1244 предвиђен је и повратак 1000 војника, полицајаца и цариника на Косово и Метохију. А Србија је правни наследник СРЈ.

Ha2o

01.04.2013. 12:30

@Ogar Ogarci - Tacno je tako kako kazes, al zi zaboravio da dodas, da i nasa vlada zna kako ce se pregovori zavrsiti, samo sto oni cekaju sa izjavama zbog toga sto zele da nas neprijatno iznenade. Uskoro cemo se ili radovati ili tugovati za lepom prosloscu.Pozdrav svim korisnicima sajta.

MatijaBG LDP

01.04.2013. 10:42

Mi i dalje u Srbiji pojma nemamo o cemu pregovaraju ovi "nasi"u Bruxelles/u...ali,posto su nas pripremili ovih dana na potpis sutra,govoreci kako sta god da se potpise,Srbija gubi...pa,onda potpisite ili u rat...recite vise ovoj naciji da je rat jedina opcija da se pokusa vratiti ono sto su bas sutrasnji potpisnici izgubili kapitulacijom u Kumanovu...opet u rat protiv citavog sveta,a gde cemo posle toga traziti zajednicu srpskih opstina,videcemo!Ne lazite naciju,Kosovo je odavno izgubljeno!

Đorđe

01.04.2013. 10:45

Kakva crna runda?"! Srbija je prema Agendi iz Brisela 2000-2015 planirana za deponjiu nuklearnog otpada iz Evropske unije. Zato katolički jezuiti iz Vatikan nateruju kaparisane plaćenike preko Vašingtona i Brisela da mi uđemo u EU. U Vinči je izgrađeno najveće skladište za nuklearni otpad u Evropi i svaki dan se čeka trajna upotrebna dozvola za rad.

markony

01.04.2013. 10:48

A zar nije pametnije da za Brisel odete preko Vašingtona? Pa kada već uključujete neke od aktera onda uključite i glavnog igrača. Sigurno je da ako Amerika ne da zeleno svetlo svi naši predlozi padaju u vodu! Nama je u interesu da jednom ovu tužnu viševekovnu priču rešimo ovoga puta institucionalno i trajno jer će opet biti seobe Srba. Upamet se i sretno!

miroslav

01.04.2013. 11:16

Ukoliko prihvatite nezavisnost KiM,a hocete zato sto je to odluceno 2008 formiranjem SNS-a,licno bih zeleo da odem iz ove zemlje,ali nedate!Kada sam mogao da odem,ostajao sam,nadajuci se da ce nam konacno krenuti "na bolje".Medjutim,Dosovci,zutaci,a pre njih i posle njih ovi "evrofanatici u trendu",ubili su svaku nadu dostojnu coveku!Kada 80-90% gradjana jedne zemlje ravnodusno gleda otimanje i rasparcavanje iste,pritom euforicno klicuci facama iz 90ih..,poruka je samo,"spasavaj se ko moze".

Pjotr Cibukov

01.04.2013. 12:19

@miroslav - Ne znam, tesko je ovde (naravno, ne samo ovde) biti pametan. Ipak mislim da nije spas u spasavanju. Zar njima sve prepustiti? Sto se tice SNS, mnogo je slepih pored ociju. Iskusni odlaze, mlade naivcine pristizu...

sreto

01.04.2013. 11:24

Gospodine Pantic, al si naivan! Hagu je dovoljno da sazna vasu nacionalnost, i "presuda" je donesena!!!

čiča

01.04.2013. 11:34

Manite se nove runde, to je samo zamajavanje. Dosad ste EUrupi učinili toliko ustupaka da to već vredja zdrav razum. Nego okrećite se vi onim zemljama i onim tržištima koje hoće da trguju sa nama. Što se tiče šiftara njima treba na svaki način oteževati pa i zabraniti kretanje kroz Srbiju, pa kad shvate šta treba da rade onda početi razgovore

Jagoš

01.04.2013. 11:55

Ma, kakva crna nova runda?! Nas deca i unuci Čuvara revolucije Crnoruki preko pseudo elite tzv. Državni vrh žive satiru u zemlju. Državni vrh je nadvio avet smrti nad Srbijom i mi nestajemo! Moramo počistiti kaparisane plaćenike, ukinuti model vlasti i postaviti namesnika!

laki

01.04.2013. 15:41

@Jagoš - kada si toliko poznavalac stanja u nasoj divnoj srbiji sto ne predlozis tvoje vidjenje resenja po pitanju kosova i metohije ili te placaju siptari da pljujes po svima koji se bore da nadju resenje i za tebe i tvoju porodicu ako je imas.pozdrav brate srbine.

Tarabicevic

01.04.2013. 12:07

U Erdutu je prema scenariu i uz ucesce Bgd-a neki Milanovic potpisao tzv. "Sporazum o mirnoj reintegraciji" i nestao, posle toga je usledilo veliko iseljavanjeNije to paralela jer su bili u pitanju drzavljani ex-Juge tj. RH, ovde su u pitanju drzavljani Srbije izvorno!? Halo, ovo je 21-vek, sta vi radite i konacno objavite ko to vas i sta tera na sve ovo, ali bez lazi i prenemaganja, cistu istinu?????????

Jagoš

01.04.2013. 12:10

Ma, kakav crni državni vrh?! Nas deca i unuci Čuvara revolucije Crnoruki preko pseudo elite tzv. Državni vrh žive satiru u zemlju. Državni vrh je nadvio avet smrti nad Srbijom i mi nestajemo! Moramo počistiti kaparisane plaćenike, ukinuti model vlasti i postaviti namesnika!

Joksa i Mep

01.04.2013. 12:17

Srbija je smesna zemlja, jedni raznose drugi donose ,cim mi nismo sposobni da uredimo i ekonomski postavimo na noge svoje drustvo onda me i ne cude ucene onih od kojih trazimo pare .Ni ova vlast ne smanjuje milionsku administraciju , ne proverava kako smo stigli da imamo 2 miliona penzionera , zasto toliko ljjudi zivi u gradovima a sela su pusta .Nase drustvo samo sebe unistava ,ne treba nam neprijatelj

Pjotr Cibukov

01.04.2013. 12:24

Ne jedna, vec ako treba jos deset rundi je u rezervi. Znaju oni dobro da svakom novom rundom sve vise njih pada u apatiju. A gde ces boljih podanika od apaticnih! I sta uopste ocekivati od takozvanog "drzavnog vrha" pred kojim je navodno vazna runda pregovora a oni ni 18 sati pred pocetak runde ne znaju ko ce u njoj ucestvovati?! Tek se dogovaraju. Na tenane. Temeljito.