Vuk Bojović podiže spomenik Markovom Šarcu

Beograd

Vuk Bojović podiže spomenik Markovom Šarcu

Beograd -
Za sada se ne zna kada će spomenik Šarcu biti podignut

BEOGRAD - Spomenik Šarcu, konju Marka Kraljevića, biće podignut na ulazu u beogradski zoo-vrt, najavio je direktor vrta Vuk Bojović.

Milan Šarac je 1980. godine objavio aforizam "Čovek je postao od majmuna, majmunu niko nije podigao spomenik" što je bila jedna od ideja da podignem spomenik majmunu Samiju u zoo-vrtu, naveo je Bojović u izjavi dostavljenoj medijima.

Direktor Zoološkog vrta dodao je da mu je sada Šarac predložio da podigne spomenik konju Marka Kraljevića "najpoznatijem živom biću naše epske poezije", što je on "sa zadovoljstvom prihvatio".

Za sada se ne zna kada će spomenik Šarcu biti podignut.

Šarac Markov omiljeni ljubimac (Marko je imao i sivog sokola) i verni pratilac.

Postoji legenda koja kaže da je Kraljević menjao mnogo konja jer ga nijedan nije mogao nositi. Jednog dana je kod nekog kovača ugledao bolesno muško ždrebe i učinilo mu se da bi od njega mogao ispasti dobar konj. Uhvatio ga je za rep i pokušao da ga zavita oko sebe baš kao i svaki put kad je ispitivao kvalitet konja. Međutim ovaj se nije ni pomakao iz mesta te ga je Marko kupio i izlečio od gube, te se više nikad od njega nije odvajao. Šarac je u pesmama opisan kao veoma snažan i brz, veran svome gospodaru u svim prilikama. I njegov kraj vezan je za Marka Kraljevića. Legenda kaže da je Marko pre nego što mu je Bog uzeo dušu na planini Urvini, sabljom odsekao Šarcu glavu te ga sahranio bolje od rođenog brata. To je učinio da konj takvih sposobnosti ne bi dopao Turcima u ruke pa da ga oni ne bi iskoristili. Druga legenda kaže da je on i danas živ i da se sa svojim gospodarem nalazi u skrivenoj pećini, čekajuci trenutak kada će ponovo da zagalopira, noseći Marka na svojim leđima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja