Svet

Petak, 29.03.2013.

13:54

Poljaci prvi put štede i za Uskrs

Prvi put od pada komunista, Poljaci su počeli da štede i na trpezi tokom dva najveća hrišćanska praznika - Božića i Uskrsa.

Izvor: Beta

Default images

Trgovine očekuju pad prodaje za pet odsto u odnosu na prošlogodišnje verske praznike.

Bez obzira na razvoj ekonomskih pokazatelja, tokom godine maloprodaja je uvek u Poljskoj mogla da računa na dobar praznični pazar, ali ove godine trgovine očekuju slabu prodaju.

Svega 21 odsto Poljaka namerava ove godine da proslavi Uskrs za bogatijom trpezom nego prošle godine, a trećina Poljaka ove godine kupuje za praznike isto, ali manje kvalitetne i jeftinije namirnice.

"Potrošači štede, pale su i cene, i prihodi na tržištu biće manji, mada ne i količinski, zato što potrošači kupuju jeftinije zamene za namirnice koje su do sada kupovali", kazao je za današnju Žečpospolitu generalni direktor Poljske trgovinske organizacije Andžej Falinjski.

Za razliku od prošle godine, kada su porasle cene namirnica koje Poljaci, Česi i Slovaci kupuju za Uskrs, posebno jaja, ove godine pojeftinili su, pre svega, jaja, šećer i piletina.

Poljski poljoprivrednici i prehrambena industrija računaju i ove kao i prošle godine na uspešan izvoz, od čega 80 odsto ide na tržišta Evropske unije.

Prošle godine taj sektor povećao je izvoz za 15 odsto, a ove godine prognoze govore da će izvoz poljskog mesa, jaja, voća, povrća i namirnica biti veći za četiri odsto i dostići vrednost 18,2 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

11 h

Podeli: