Vesti

0

Katolički Veliki petak

Autor: DjO

Izvor: Tanjug

Katolički Veliki petak

 

 

Katolici, protestanti i brojne manje crkve obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

U Uskršnjoj poslanici, nadbiskup Hočevar je poručio vernicima da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja koji stvarno omogućava, kako je kazao, uzdisanje Duha Uskrslog Gospoda u naše biće.

"Moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je - Nikada ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo puteve budućnosti", rekao je Hočevar.

Ukazujući da se "istorijska drama oslobađanja od tame i zla na poseban način otkriva u Jubilarnoj godini", on je istakao da je car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, odlučio da slobodu vere i svesti osigura svim ljudima.

"Očigledno je da Konstantin Veliki to nije učinio toliko svojom snagom, koliko vođen Božjom dobrotom", poručio je Hočevar.

On je podsetio i da su pre 1.150 godina braća Ćirilo i Metodije došli u srednju Evropu da bi omogućili da se Svevišnji slavi na našim jezicima i u školi Jevanđelja pronalazimo put duhovne slobode, mudrosti i istinskog indentiteta.

Na Veliku subotu će nadbiskup predvoditi bogosluženje u Katedrali Blažene device Marije u 20 sati.Na sam dan Uskrsa, predvodiće bogosluženja u 10 i 18 sati u Crkvi Krista Kralja.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR