Srbija

Četvrtak, 28.03.2013.

14:04

Loše namirnice zbog loše kontrole

Kvalitet hrane u Srbiji veoma različit - od onog za kraljevske trpeze do proizvoda koji nisu za ljudsku ishranu, kažu u Pokretu za zaštitu potrošača Beograda.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je izjavio predsednik Pokreta Petar Bogosavljević, na tržištu se nalaze i prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju osnovne zahteve u pogledu mikrobiološke ispravnosti, uz tendenciju pada kvaliteta pod uticajem smanjene kupovne moći stanovništva i "izgubljenog" sistema kontrole.

Sistem kontrole u Srbiji dosta je efikasno funkcionisao u periodu kada su inspekcije imale veća ovlašćenja i viši stepen koordinacije, uz sistemsko praćenje onog što se dešava, istakao je Bogosavljević.

Zdravlje gradjana se pogoršava zbog problema kvaliteta hrane, a beleži se znatno povećanje nezaraznih bolesti kao posledice neadekvatne ishrane, kazao je Bogosavljević na skupu koji su organizovali Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrić Ebert fondacijom uz podršku Narodne banke Srbije.

On je naglasio da imamo obavezu da analiziramo problem sa svih aspekata, ocenjujući da najveću odgovornost za trenutno stanje snosi vlast, ali i drugi - biznis sektor, organizacije potrošača...

Osvrnuvši se na nedavnu aferu sa aflatoksinom, Bogosavljević je rekao da su u toj situaciji na površinu isplivale nespremnost i sve slabosti, kako sistema kontrole, tako i biznis sektora.

Bogosavljević tvrdi da će ukupna šteta od te afere biti veća od 50 miliona evra, i da će nam se umesto da iskoristimo komparativne prednosti, cela ta situacija vratiti kao bumerang.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović istakao je da je Srbija u procesu evropskih integracija preokupirana pre svega političkim pitanjima, dok teme kao što je bezbednost hrane ostaju po strani.

Mićunović je kazao da "nismo dorasli zajedničkom tržištu za koje se pripremamo", dodajući da moramo ispuniti sve tražene standarde, a kao "lek" za bolju i ispravniju hranu vidi konkurenciju, ojačanje inspekcijskih službi, edukaciju proizvodjača...

Narodni poslanik Zaharije Trnavčević mišljenja je da svaki proizvodjač hrane u Srbiji treba da bar jednom godišnje pribavi atest da je sve u skladu sa EU, jer "ono što je zdravo za kupce u EU, dobro je i za nas".

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević je istakao da sistem kontrole "treba vratiti u zakonske okvire" i u kontrole više uključiti državne laboratorije, umesto privatnih kao što je to sada slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

12 h

Podeli: