Posle nedavne izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je jedna od beogradskih „crvenih linija“ u briselskim pregovorima da na teritoriji buduće zajednice srpskih opština na duži period ne bude oružanih snaga, ministar za Kosovske bezbednosne snage Agim Čeku izjavio je juče da će KBS uskoro postati vojska Kosova. Čeku je nedavno u Gračanici pozvao Srbe da se regrutuju u KBS.


– Pitanje je dana kada će u KBS ući Srbi, za koje je planirano 50 mesta i kada će one postati vojska Kosova. KBS ni sad nije zastupljena u srpskim sredinama, jer za to nema mogućnosti sa 2.500 pripadnika, bez naoružanja i svojih objekata. Ali, tehnički je neizvodljivo da ne prolaze kroz srpska mesta južno od reke Ibar – kaže za Danas Bojan Stojanović, gradonačelnik Gračanice u kosovskom sistemu lokalne samouprave.

– KBS nema šta da traži u srpskim opštinama. Tu imamo međunarodno prisustvo i KPS, koja je za Beograd prihvatljiva – naglašava Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

On je izbegao odgovor na pitanje Danasa da li bi za Beograd bila prihvatljiva vojska Kosova ukoliko ne bi bila na teritoriji zajednice srpskih opština, u koju bi trebalo da uđu lokalne samouprave i južno i severno od Ibra.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, upozorava da bi bilo „jako opasno da se oružane snage nađu na svim administrativnim linijama između KiM i centralne Srbije, kao i na granicama prema Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, jer je KBS kao jednonacionalna, većinski albanska transformisana OVK već označena kao logistika ANE i služi za destabilizaciju regiona“.

– Vojska KiM najavljena je za maj 2013. Predsednik Nikolić je pre 15 dana izjavio je da nije sporno da Kosovo ima svoju vojsku, a sad kaže da ona ne može na sever KiM. Da li to znači da može u ostale delove Kosova u kojima Srbi žive, iako se Beograd zalaže da na celom KiM živimo u sličnim uslovima. To nije u skladu s državnom Platformom za KiM – smatra Marko Jakšić poslanik DSS u srpskom parlamentu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari