NUNS i UNS:Nagrada "Tanja Petrović"

UNS i NUNS su, povodom Dana novinara, pokrenuli inicijativu za osnivanje nagrade "Tanja Petrović" za novinarsko stvaralaštvo u oblasti kulture.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

15:08

Default images

U saopštenju UNS-a navodi se da je inicijativa za nagradu "Tanja Petrović" pokrenuta u znak počasti nedavno preminuloj koleginici koja je tokom 30 godina novinarske karijere promovisala i uređivala sadržaje iz kulture.

Nagrada "Tanja Petrović" ima za cilj da usmeri pažnju javnosti na medije, novinare i sadržaje iz kulture koji su u medijima Srbije skrajnuti, baš kao što je kultura na margini društva i politike, navodi se u saopštenju dva udruženja.

Dan novinara, 27. mart, obeležava se od 2001. godine u znak sećanja na izlazak prvih novina na srpskom jeziku "Serpskija povsednevnija novini" (Srpske dnevne novine), koje su štampane u Beču 14. (27. marta) 1791. godine.

Kako se navodi, na taj način Srbi su postali 18. narod na svetu koji ima novine na maternjem jeziku. Izdavači novina bili su Grci, braća Publije i Georgije Markides Puljo.

Tanja Petrović je radila u Radiju Studio B, Trećem kanalu, Radiju B92, bila je saradnica Bemusa, Bitefa, Festa, Tribine kompozitora, časopisa Rok.

Posle oktobarskih promena 2000. godine, četiri je godine bila sekretarka za kulturu Skupštine grada Beograda. Poslednjih godina Tanja Petrović je uređivala onlajn izdanja dnevnog lista "Politika". Preminula je 21. februara 2013. godine u 46. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: