Nedelja, 24.03.2013.

09:56

Završeno glasanje u Makedoniji

U 19 časova zatvorena su biračka mesta u Makedoniji na kojima su građani birali gradonačelnike i predsednike opština u oko 80 mesta je završeno.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Birači su glasali za 80 načelnika opština i za gradonačelnika Skoplja, kao i za 121 listu za opštinske savete.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, izbori su protekli u najboljem redu, uz samo nekoliko manjih intervencijaI. Zabeležane su samo manje neregularnosti, poput nepravilnosti u biračkih spiskovima.

Pritužbe koje su podnete tokom izbornog dana najčeše su se odnosile na nepotpune biračke spiskove i na grupno glasanje, prenela je agencija Anadolija.

Mediji su preneli da lider opozicione Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, tako, nije mogao da glasa pošto ga nije bilo na biračkom spisku, iako nije promenio adresu i imao je ispravne dokumente.

Tači nije imao biometrijsku ličnu kartu, zbog čega nije bio registrovan u biračkom spisku. Zamenik predsednika državne izborne komisije Sufi Jakupi izjavio je da Tači nije posedovao važeća dokumenta, s obzirom na to da u njegovom diplomatskom pasošu nije bila navedena adresa stanovanja.

Izbore je pratilo 8.379 domaćih i 410 stranih posmatrača.

Zamenik predsednika Državne izborne komisije Makedonije Sufi Jakupi izjavio je da je do 17 časova na izbore izašlo 57,53 odsto građana s pravom glasa, odnosno 1.101.757 birača. To je 5,3 odsto veća izlaznost u poređenju sa podacima sa parlamentarnih izbora 2011. godine.

Državna izborna komisija saopštila je da će rezultate objavljivati sukcesivno i da će ih objavljivati na svom veb sajtu, a izborni rezultati očekuju se i iz političkih partija kao i iz nevladine organizacije MOST.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, sprovedenih za vreme izborne kampanje, veliku prednost na izborima ima vladajuća VMRO DPMNE u odnosu na opozicioni Socijaldemokratski savez.

Najveća izlaznost zabeležena je u opštini Vevčani, 83,40 odsto, dok su opštine Mavrovo i Rostuče imale najmanju izlaznost, 37,44 posto.

Prvi nezvanični rezultati lokalnih izbora u Makedoniji očekuju se u narednih nekoliko sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: