Laureat novoustanovljene nagrade Tradicija avangarde je Andraš Urban, pozorišni reditelj iz Subotice, odlučio je Upravni odbor Fonda Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov, u sastavu Svetislav Basara, književnik, Gojko Božović, književnik, Branislav Grubački, kulturni aktivista i producent, Vladimir Kopicl, književnik i Vladimir Vasiljev, direktor Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin.


Nagrada je Urbanu dodeljena „za podjednako umetnički angažovan i samosvojan stvaralački doprinos ukupnoj aktuelnoj art sceni, sa učinkom posebno vidljivim u transponovanja značajnih književnih ostvarenja u minimalistički aktivan scenski idiom saglasan duhu avangarde“, saopštio je Upravni odbor.

Uz Andraša Urbana, u konkurenciji za priznanje Tradicija avangarde, koje se za avangardno stvaralaštvo u umetnosti dodeljuje prvi put, ove godine su bili i književnici Duško Novaković, Vladan Radovanović, Slobodan Tišma, Miroljub Todorović, dramaturškinja Kata Đarmati, muzičari Lajko Feliks i Nemanja Kojić Kojot, kao i reditelj Zlatko Paković. Odluka o dobitniku doneta je većinom glasova u tri kruga glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari