• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Predlog za Kosovo neprihvatljiv

Aleksandar Vučić na sednici Vlade Srbije pročitao deo predloga za Kosovo koji je Srbiji ponuđen i rekao da on nije prihvatljiv za Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sednici Vlade Srbije da predlog o Kosovu nije prihvatljiv za Srbiju i da niko u dijalogu, osim Beograda, nije pokazao spremnost na kompromis.

"Vi, svi članovi Vlade, znate da jesmo i koliko jesmo, posvećeni dobijanju datuma i EU integracijama. Pročitaću vam deo predloga koji smo dobili i jedino što mogu da vam kažem je da, na žalost, niko osim nas nije pokazao spremnost da napravi bilo kakav ustupak ili kompromis, što nama nije pruzilo apsolutno nikakvu šansu da ponuđeno i prihvatimo", rekao je Vučić, a prenose "Blic" i Tanjug.

Prvi potpredsednik Vlade kazao je da Srbija ne odustaje od evropskog puta.

"Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor sa Prištinom, ali pred naš narod ne možemo da izađemo praznih ruku. Uostalom, niko od nas se u politici nije rodio, a ja lično, u njoj svakako neću ni umreti. Ne moram ovim poslom ni da se bavim, ali želim da znate da nam nisu dali nijedan posto šanse da papir prihvatimo", naveo je Vučić.

On je danas predsedavao sednicom Vlade, pošto je premijer Ivica Dačić na putu za Njujork gde treba da se pojavi na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu.

Vlada Srbije zvanično je potom saopštila da je jedinstvena u stavu da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i u konstruktivnoj atmosferi i bez pritisaka pronađu rešenja koja će osigurati opstanak i siguran život Srba u južnoj pokrajini i otvoriti evropske perspektive za Srbiju.

Vlada je na današnjoj sednici ocenila da se samo pravednim rešenjem problema na Kosovu i Metohiji može obezbediti trajna stabilnost u čitavom regionu.

O toku i sadržaju sedme runde razgovora vođene juče u Briselu članove Vlade Srbije je informisao prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Na sednici je ocenjeno da je interes Vlade Srbije da se postigne rešenje koje će osigurati dostojanstven život i prosperitet za sve građane, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

U Briselu je juče održana sedma runda razgovora premijera Srbije i Kosova. Nakon susreta obe strane su navele da još nema dogovora, ali su izrazile nadu da će on biti postignut u aprilu.

I predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da su Srbiji u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom postavljeni neprihvatljivi uslovi koji su ispod minimuma nacionalnih interesa.

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se skoro došlo u situaciju kao što je bilo u Rambujeu -da se Srbiji nudi nešto za šta svi unapred znaju da ne može da prihvati.

"Činjenica je da ono što je ponuđeno kao ustupak Prištine za dogovor ne predstavlja nikakav suštinski pomak", rekao je Drecun I istakao da Srbija neće da pretvori zajednicu srpskih opština na Kosovu u nevladinu organizaciju, već ona mora da ima "stepen izvršnih ovlašćenja".

On nije precizirao koji se uslovi stavljaju pred Srbiju i naveo da je to pitanje za učesnike u pregovorima.

Drecun je kazao da ne vidi mogućnost prekida dijaloga, a kao problem u dijalogu naveo je nespremnost Prištine za suštinski kompromis I istakao da nema prostora za dogovor ako se zajednici srpskih opština ne da bar deo značajnih izvršnih ovlašćenja.

"Stoga je na (Ketrin) Ešton da izvrši pritisak na Prištinu", kazao je Drecun i ocenio da se "pregovarači kreću u olovnim čizmama", ali da je i najmanji pomak dragocen jer uliva nadu u postizanje održivog dogovora.

Prema njegovim rečima, pravo je vreme da se Vlada Srbije konsultuje sa Skupštinom Srbije.

ZID TIŠINE U BRISELU

U Briselu danas nije bilo moguće dobiti bilo kakvu informaciju vezanu za zadržaj sedme runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je završena u sredu, kasno uveče.

Takođe, nijedan od briselskih izvora upućenih u tok razgovora nije želeo čak ni neslužbeno da komentariše kako su pregovori tekli, pa čak ni da potvrde ili demantuju špekulacije da je stranama bilo nuđeno da nešto potpišu.

"Sve što ima da se kaže već je rečeno na konferenciji za štampu", je standardni odgovor na svako današnje novinarsko pitanje.

Tokom maratonskog dijaloga Beograda i Prištine, koji je sa prekidima trajao skoro 12 sati, izveštači sa lica mesta bili su u svojevrsnoj blokadi, osuđeni na vrzmanje oko mesta događaja sve do završne zajedničke konfrencije za štampu predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kososvskog premijera Hašima Tačija.

Dijalog se odigravao u jednoj od zgrada Komisije, u kojoj novinarima uopšte nije dozvoljen ulaz, a čclanovi delegacija nisu odgovarali na telefonske pozive i SMS poruke, niti su izlazili napolje.

Jedini pouzdani izvor informacija su bili povremene sms poruke porrtparolke Ketrin Ešton Maje Kocijančič - da je u nekom trenutku proglašena pauza, ili da se prešlo sa bilateralnog na trilateralni nivo.

Trenutak u kome su svi shvatili da će dijalog potrajati mnogo duže nego što se očekivalo nastupio je predveče, kada je, uprkos najavama da samo što nije gotovo, jedan mlađi diplomata viđen kako ulazi u zgradu Komisije sa kesama punim sendviča i osvežavajućih pića za svoj pregovarački tim.

Ubrzo nakon toga od Kocijančič je stigla poruka - "neće skoro".

Tajnovitost koja, mora se reći, nije bila tipična samo za ovu rundu dijaloga, nastavila se i dan posle, uz jedini komentar - "sve što ima da se kaže, već je rečeno na konferenciji za štampu".

Politiku odnosa prema medijima tokom trajanja dijaloga najbolje je formulisala sama Ešton, tokom Briselskog foruma prošlog vikenda.

Ona je, učestvujući na panelu o učinku evropske diplomatije, rekla da se namerno trudi da o dijalogu govori što manje, "zato što beograski i prištinski mediji sve tumače na svoj način".

Uz puno razumevanje za činjenicu da diplomatija nužno podrazumeva izvesnu dozu diskrecije, ideja da se spekulacije i dezinformacije spreče podizanjem neprobojnog zida tišine oko pregovaračkog procesa ima sasvim suprotne posledice.

(MONDO/agencije, foto: Beta, Ministarstvo odbrane)

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

test sonja bla bla bla bla

Sale

A 2. Aprila ce taj isti sporazum biti prihvatljiv. Kakav licemer.

Orhideja

Ode kosovo odavno.zalosno.oticice i ovo malo naroda,saka jada.a onda raspad srbije i nema domovine vise;(

special image