Četvrtak, 21.03.2013.

07:33

Mrkić: Vatikan neće priznati Kosovo

Vatikan neće priznati Kosovo, tvrdi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i dodaje da nije isključeno da neke zemlje koje su priznale Kosovo povuku svoju odluku.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Govoreći o prisustvu premijera Kosova Hašima Tačija na ustoličenju pape Franje, kaže: "Ceremonija ustoličenja pape je, na neki način, čin koji prevazilazi politiku. Tako je i Tači bio ugošćen, kao i svi drugi gosti, kojih je za tu priliku bilo na hiljade. To se verovatno može objasniti samom prirodom događaja, opštim hrišćanskim porukama".

Mrkić u intervjuu "Večernjim novostima" ističe da su srpski zvaničnici dobili "čvrsta uveravanja da nema nikakve promene stava Vatikana" o Kosovu. "Nema priznanja, niti uvoda u priznanje. U to su nas uverili predstavnici Svete stolice", kaže on.

Ministar je objasnio da naše diplomate svakodnevno rade na sprečavanju priznanja nezavisnosti Kosova.

"Čitava jedna struktura diplomatskog mehanizma neprestano radi na tome, u svim delovima sveta. Čuvamo našu poziciju, i to je prirodno. Onima koji nas podržavaju svakodnevno objašnjavamo šta se događa i stalno ih držimo u toku", rekao je Mrkić.

On smatra da bi "bilo kakvo ubrzanje priznanja bilo loše po pregovore". "Ako uopšte i bude postignut neki dogovor u okviru dijaloga, ne mislimo da bi zemlje trebalo da menjaju svoj principijelni stav. Srbija ne priznaje, i neće priznati nezavisnost Kosova. Onda je sasvim normalno da i svi oni koji do sada nisu priznali Kosovo, nastoje da zadrže takav stav", kaže šef diplomatije.

Upitan na osnovu čega veruje da bi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova mogle da povuku odluku, odgovara: "Neke države su to već uradile. Sao Tome i Principe je poništila odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Mali je dugo na svim sajtovima bio među zemljama koje su priznale Kosovo, sve dok njihov predsednik nije uputio pismo javnosti da to nije tačno. Uopšte nije isključeno da dođe do novih povlačenja priznanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: