RS: Direktori na raportu

Svetske vesti - Ponedeljak 18.03.2013 - 09:29

Vlada Srpske, zbog milionskih gubitaka, zahteva promene na čelu javnih preduzeća. Cvijanović: Nije hajka, proveravamo da li su gubici zbog menadžmenta.

Vlada Srpske zatražila je od direktora, njihovih zamenika i izvršnih direktora u javnim preduzećima, fondovima, upravama, upravnim organizacijama, ustanovama i agencijama da u roku od sedam dana stave na raspolaganje svoje mandate!

Namera izvršne vlasti je uvođenje reda u radu javnih preduzeća i republičkih agencija i fondova, posebno u oblasti kontrole finansijskog poslovanja. Na ovaj potez Vlada se odlučila zbog milionskih dugova u pojedinim javnim prduzećima.

Biće sprovedena sveobuhvatna analiza rada u ovim preduzećima i tamo gde se utvrde greške menadžmenta neminovne su - smene.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ovaj zahtev automatski podrazumeva stavljanje na raspolaganje i mandata članova nadzornih i upravnih odbora.

- Vlada Srpske će u narednom periodu izvršiti sveobuhvatnu analizu stanja u svim ovim subjektima i preduzeti odgovarajuće mere. Ovo nije politička hajka. Mislimo da treba da se uđe u svaki sektor i da vidimo da li akumulacija gubitaka ima objektivnu pozadinu, ili je uzrokovana lošim menadžmentom - istakla je Cvijanovićeva.

Cilj je, kaže premijerka, da se poboljša efikasnost i poveća odgovornost u javnom sektoru.

Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da se od nove vlade mnogo očekuje, te da su vidljivi nova energija i inicijativa premijerke Željke Cvijanović i ministara. Posle promena u Vladi, kaže Radojičić, na red su došla i javna preduzeća, ustanove, agencije i pomoćnici ministara.

- Mere ćemo preduzeti bilo da je reč o kadrovskim, organizacionim ili funkcionalnim pitanjima, u smislu zakonskih rešenja i procedura, ili bilo čega drugog što je potrebno da bi se unapredilo i poboljšalo stanje u svim subjektima - dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, za realizaciju zaključka Vlade zadužuju se resorna ministarstva i Generalni sekretarijat Vlade.

Ona je naglasila da je Vlada donela i zaključak da do kraja marta bude pronađen način za izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima u iznosu od 28 miliona KM, koje se odnose na realizovani deo podsticaja iz 2012. godine.

- Cenimo da će to biti važno za naše poljoprivrednike. Znamo da postoje brojni mali proizvođači kojima treba ovakva podrška i zbog toga smo odlučili da prioritetno rešimo ovo pitanje - rekla je Cvijanovićeva.

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: