Capital.ba

Čuvanje tradicije i običaja

17.03.2013. / 16:20

kozara n.p.PRIJEDOR,  Nekoliko stotina mještana potkozarskih sela Bistrica i Verići, kao i brojni gosti iz Prijedora i Banjaluke, prisustvovalo je danas “Kozarskim pokladama 2013”, koje se održavaju sedmu godinu, a datiraju još iz perioda prije Drugog svjetskog rata. Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da su bistričko-verićke poklade od izuzetnog značaja za razvoj turizma, jer čuvaju tradiciju i običaje koji predstavljaju identitet potkozarskog naroda.

“Poklade su nastale kao mjesto okupljanja svih ljudi iz Potkozarja koji su se nekada preporiječili oko nečega, pa onda dolazili ovdje, donosili najbolje što imaju, mirili se i nastavljali da žive zajedno”, rekla je Jovanović novinarima u Bistrici.

Ona je dodala da se poklade održavaju kod crkve koja je, takođe, simbol sabornosti.

“Na jednom mjestu imamo i gastro ponudu i domaća pića i nošnju i folklor i običaje i ojkače i rukotvorine, a posebno je fascinantno što djeca od četiri do devet godina igraju folklor i pjevaju ojkače”, dodala je Jovanović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da svake godine prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji u rodnoj Bistrici.

“Zanimljivo je da poklade organizuju dvije mjesne zajednice, i to jedna iz Prijedora, a druga iz Banjaluke, te da je ova manifestacija interesantna za sve građane Potkozarja”, rekao je Pavić.

On je ocijenio da su poklade prvenstveno običajna manifestacija, ali da treba da prerastu u turističku, a potom i u privrednu manifestaciju.

Manifestacija je počela liturgijom u Hramu Svetog Proroka Ilije u selu Bistrica i liturgijom i parastosom u Hramu Svetog Prokopija u Verićima.

Nakon toga su na platou ispred hrama u Bistrici nastupile ojkačke grupe iz Potkozarja, a posjetioci su na brojnim štandovima mogli probati razne specijalitete narodne kuhinje i pogledati etno predmete.

Organizatori manifestacije su Crkvena opština Bistrica – Verići, Turistička organizacija grada Banjaluke i Turistička organizacija grada Prijedora.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću ranije je bilo najavljeno da će “Kozarskim pokladama” u 13.00 časova prisustvovati ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, ali je naknadno za isto vrijeme najavljena druga sjednica Vlade Srpske.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!