Dom legalan uz sto evra

T. S.

15. 03. 2013. u 20:55

U subotu na snagu stupa novi zakon o posebnim uslovima za upis bespravnih objekata u katastar. Pravo će imati vlasnici kuća do 300 kvadrata, a stanova i vikendica do 200

SKUPŠTINA Srbije usvojila je Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji će u subotu stupiti na snagu. Oni, koji po ranije važećim zakonima nisu podneli zahtev za legalizaciju, a izgradili su objekte do 11. septembra imaju rok od godinu dana da podnesu prijavu nadležnoj službi za katastar.

U Srbiji, prema rečima ministra Velimira Ilića, ima oko 1,3 miliona objekata za koje nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola. Pravo upisa u katastar imaju oni koji su izgradili kuće do 300 kvadratnih metara, stanove i vikendice do 200, poslovni prostor i zanatske radnje do 100 i garaže do 30 kvadrata.

Oni koji su zidali kuće na tuđem zemljištu upisuju pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na parceli. Pravo svojine nad zemljištem može biti upisano u korist vlasnika objekta tek kada nadležnoj službi dostavi dokaz da je kupio parcelu. Ukoliko se u roku od dve godine ne reše imovinsko-pravni odnosi na parceli, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu.

Ako posle katastarske legalizacije vlasnik želi da proda objekat da bi u sudu overio kupoprodajni ugovor, mora da dostavi dokaz da je lokalnoj samoupravi isplatio naknadu za uređenje zemljišta.

Oni koji su po do sada važećim zakonima podneli zahtev za legalizaciju nisu u obavezi da se prijave katastru, već će to uraditi nadležne službe lokalnih samouprava. Upis objekata u katastar košta u proseku oko 100 evra. Toliko staje i izrada geodetskog snimka, koji je obavezan dokument koji se uz zahtev podnosi katastru.

BESMISLEN ZAKON

ZAKON o upisu bespravnih objekata u katastar potpuno je obesmišljen usvajanjem pojedinih amandmana i neće imati značajne posledice, izjavio je Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Bitne mane zakona su ispravljene, ali ne postoji obrazloženje Ministarstva građevine da će objekti katastarskom legalizacijom steći ista prava kao i legalni, jer i dalje neće imati građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Boki

15.03.2013. 22:42

Lazi lazo da se veselimo. Sve je tako poslednju godinu dana. Otpisuju kamate na dugove za struju, besplatna legalizacija, dnevna jeftina tarifa za struju itd. Nista, ama bas nista, nisu odradili kako su rekli. Zasto od naroda prave budale i vredjaju inteligenciju ljudi, ne razumem. Nemam dugova za struju, niti vikendicu za legalizaciju, ali mi je muka kada gledam obecanja bednom narodu, koja se pretvore u nesto jos gore od onoga sto je postojalo. Nek nam je bog u pomoc sa ovakvim ministrima.

Bane

15.03.2013. 23:21

Dajte molim vas objasnite koliko puta po sto evra da spremimo i sta dobijamo na kraju. nesto koje upotrebljavamo sad na crno. kad ga legalizujemo ako imamo para necemo moci da ga uptrebljavamo jer nemamo upotrebnu dozvolu.??????za sve.Pozdrav u ime svih nas.

Milica

16.03.2013. 10:42

@Bane - Bane, potrebno je 20 x 100 EUR, jer toliko smo ja i suprug platili legalizaciju i gradjevinsku dozvolu pre godinu i po. A sta ti mislis, mozda ni tih 100 evra da platis?

Goran

16.03.2013. 01:25

Objekat je mogao uvek i moze i sada da se legalizuje i bez posebnog zakona, samo ljudi nece da plate za dozvole, vec cekaju neko da im drzava pokloni dozvole. To nece nikad se desi, jer bi to bila diskriminacija prema ljudima koji su platili dozvole, a ustav zabranjuje takvu diskriminaciju.

Toške

16.03.2013. 08:52

Zakon je dobar i pravičan. Po njemu niko nije oštećen. Narod dobija. Onaj na čijoj je parceli građeno a to je u 95 % Lokalna lopovska samouprava opet je uspela da dobije.

Rodja

16.03.2013. 08:56

Nije mi jasno koje znacenje ima upisan ili zaveden u katastar osim da legalizuju porez. Ja sam legalizovao kucu u Smederevu 2004god. u drugoj zoni od 350 kvadrata i platio negde preko 4000eur.Da bi upisali objekat u sudu stu je punovazno morate 1.zemljiste sa poljoprivrednog sto je danas vecinski slucaj na gradjevinsko.2snimak geometra.3.projekat arhitekte usta spadaju razni snimci.3.razne potvrde neki od primera da nisu zainteresovani za plac Drzavne ustanove.Kada udjete u to kolo do uknjizbe

laza

16.03.2013. 10:46

Šta god mi napisali ili rekli oni rade kako oni hoće. Do donošenja ovakvog Zakona nije smelo da dodje. Ovim Zakonom se "legalizuje" otimačina zemljišta i takav Zakon ne služi bilo čemu drugom. Nigde u istoriji prava nije poznato nešto što iole sliči ovakvom Zakonu. Ja pišem inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona, a na Ustavnom sudu je da odluči da li ovako nešto sme i može da opstane i ostane.

Branko8448

16.03.2013. 11:26

Kaže ministar da pomognemo sirotinji. Koja sirotinja zida kuću od 300m2, koja sirotinja zida vikendicu od 200m2. Kako ovaj narod ne vidi da se sprdaju sa njim? Ja sam 2009.god. u katastru Kragujevac platio taksu za upis novoizgradjene kuće oko 9000 din. a sada je upis u katastar samo 100 evra, a gde je rad geodestske organizacije čija cena za premer nije ispod 200 evra. Porez se plaća i na nelegalno izgradjen objekat koji je 80% završeni. OVO JE SAMO UPIS U KATASTAR, A NE LEGALIZACIJA.

Goran

16.03.2013. 13:59

@Branko8448 - U Beogradu postoje naselja sa brojnim kucama i od po 200-300 m2 koje imaju samo cigle, prozore i krov. To nisu bogati ljudi, ali zaista ima i nelegalnih vila od 200-300 m2.Poenta je sledeca, ako su neki platili dozvole, onda trebaju i svi koji nisu da plate dozvole, ili u suprotnom da se vrate sve pare onima koji su platili dozvole.

Katarina

16.03.2013. 12:49

Juhu super, Idem u ponedeljak u katastar da se uknjizim na kucama Velje Ilica, Olivera Dulica i ostalih. Kada oni mogu da se knjize na imovini moje majke, sto se ja ne bi knjizila na njihovoj. Dace mi neko taj racun za struju, ili potvrdu mesne zajednice. U zatvor bre sa svima ovima koji su glasali za ovakvo urusavanje drzave. Ovo je drzavni udar!