Dan posle posete visokog predstavnika EU za spoljnu poltiku i bezbednost Ketrin Ešton Beogradu i Prištini u javnosti juče nije bilo ništa jasnije o tome dokle je zaista stigao briselski dijalog i da li je ušao završnicu, kako su prekjuče ocenili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski premijer Hašim Tači.

Srpski premijer Ivica Dačić je i juče u Briselu ponovio da je dogovor neizvestan, jer se Priština „nije pomerila od početnog stava da se zajednici srpskih opština ne daju izvršna ovlašćenja“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Priština će preneti neka ovlašćenja na srpske opštine, koja dozvoljava i Ustav Kosova, ali da to navodno neće biti pravosuđe, zakonodavstvo, policija i carina. Zajednica će verovatno namenski dobijati deo prihoda od carina i drugih dažbina, ali iz budžeta Kosova, a jedan od načina je već dogovoreni fond za sever. U zajednicu će, kako navode izvori Danasa, ući srpske opštine južno do Ibra formirane u kosovskom sistemu na osnovu Ahtisarijevog plana, kao i četiri srpske opštine na severu KiM, u kojima bi izbori, navodno, trebalo da se održe po kosovskim zakonima.

Normalizacija

Iako Dačić negira da je na sastan­ci­ma sa Eštonovom bilo reči o spora­zumu o normalizaciji odno­sa Srbije i Kosova, u diplomatskim izvorima spekuliše se da bi ovaj dokument u aprilu mogao da se pojavi na su­sre­tu ministara EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari