1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Tadić zna ko će biti budući premijer Srbije?

Agencije17. maj 2008.

Razgovori o formiranju nove Vlade Srbije se nastavljaju. Informacije o njenom sastavu i dalje su protivrečne. Lider DS-a tvrdi da zna ko će biti novi premijer. Isto tako, radikali i DSS veruju u dogovor sa SPS-om.

https://p.dw.com/p/E1X2
Narodna skupština
Narodna skupštinaFoto: AP

Predstavnici partija koje su ušle u parlament nastaviće danas neformalne razgovore o formiranju nove Vlade Srbije i vlasti na lokalnom nivou, dok se zvanični razgovoru očekuju u nedelju, pošto se predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić vrati iz Rusije. Za subotu nema najavljenih zvaničnih susreta predstavnika partija i koalicija koje će imati poslanike u budućem sazivu parlamenta, a dnevni listovi donose kontradiktorne informacije o tome koje će stranke formirati novu vladu.

Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić kazao je da će pregovori biti nastavljeni u subotu ili u nedelju, pošto se Dačić vrati iz Moskve, pošto u Beograd doputuje Tomislav Nikolić koji je posetio lidera radikala Vojislava Šešelja u pritvoru Haškog tribunala. On je izrazio uverenje da će u relativno kratkom roku biti postignut dogovor o konkretnim rešenjima u vladi.

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, članice koalicije okupljene oko SPS-a, međutim tvrdi da do sada održani razgovori te koalicije sa DSS-om i radikalima "ne znače još ništa" i da ne zna kada će razgovori biti nastavljeni.

Tadić zna ko će biti novi premijer Srbije?

Boris Tadić
Boris TadićFoto: AP

Predsednik Republike i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da su u toku pregovori čiji će rezultat biti formiranje socijalno odgovorne i proevropske Vlade Srbije koja treba da omogući bolji život svih građana. U intervjuu za "Danas", Tadić je rekao da već zna ime budućeg premijera Srbije i najavio da će ga uskoro saopštiti.

Tadić je optužio Demokratsku stranku Srbije da lek za svoju, kako se izrazio, "izbornu katastrofu" želi da nađe u obmanjivanju birača kojima u kampanji nije obećala da će praviti koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom. "Kada vratiš mandat narodu, slušaj šta ti narod kaže. A narod ti nikako nije rekao: 'Telefoniraj u Hag i ponudi Šešelju mesto u vladi samo da bi ti spasao svoju fotelju' ", rekao je Tadić.

On je ocenio da izborni rezultati i, kako je rekao, "većinska Srbija" nije Koštunici dala mandat da menja strateški kurs zemlje i izrazio uverenje da se mnogi članovi i simpatizeri DSS-a sada osećaju iznevereno. "Znam da se osećaju vrlo neprijatno dok njihov lider dogovara vladu sa Vojislavom Šešeljem. Nema tu ničega ni od principa, ni od odgovorne državne politike. U pitanju je samo očajnička i ogoljena borba da se zadrži vlast i da se Srbija kazni zbog uskraćivanja poverenja", kazao je Tadić.

LDP spreman da pruži podršku vladi DS-SPS

Čedomir Jovanović
Čedomir JovanovićFoto: AP

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da LDP sa Socijalistčkom partijom Srbije ne bi mogao da bude u vladi ali da bi mogao da pruži podršku Demokratskoj stranci ukoliko bi ona to učinila. Jovanović je rekao da je "SPS očigledno manje zlo od radikala i Vojislava Koštunice" i da LDP spreman da podrži DS zarad razvoja društva i nastavka evropske politike. On je rekao da bi u svim opštinama u kojima formiranje vlasti zavisi od spremnosti LDP da podrži DS i SPS, LDP podržao DS u nastojanju da se formira kakva-takva većina i time osigura pozicije za dalje napredovanje društva.

Jovanović je rekao da LDP nije imao nikakvih kontakata sa SPS i da sa njima ne bi mogao biti u vladi zbog velikih razlika. "Postoji politička matematika koja otvara mogućnost za tako nešto (ulazak u vladu sa SPS-om) ali zdraviji je put stvaranje partnerstva DS i SPS i spremnost LDP-a da pomogne DS-u u takvoj situaciji u potrebi za ostvarenjem evropske politike", istakao je Jovanović.

"Mi smo na izbore ušli sa ambicijom da smenimo Koštunicu i sprečimo radikale da dođu na vlast i budemo deo reformske koalicije, a danas smo jako daleko od ostvarenja reformske politike, ali još postoji prostor za smenjivanje Koštunice i zaustavljanje radikala i svu energiju smo usmerili u tom pravcu", kazao je Jovanović.

"Oštra borba je odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo jer moramo odbraniti ono što se desilo proteklih nedelja kao što je potpisivanje Sporazuma o stabiliaciji i pridruživanju", rekao je Jovanović koji smatra da bi rezultati izbora bili bolji da su DS i LDP izašli zajedno.