Eštonova popodne u Prištini

Nacionalne vesti - Sreda 13.03.2013 - 11:25

Dva dana posle sastanka sa državnim vrhom Srbije u Briselu, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton stiže u Prištinu na razgovore sa predstavnicima Kosova.

Eston stiže na Kosovo večeras između 20.00 i 22.00, a sutra od 8.15 pocinju sastanci prvo sa Atifetom Jahjagom, Hašimom Tačijem, a zatim i opozicijom.

U Prištini će boraviti tri sata. Eštonova bi posle Prištine trebalo da doputuje u Beograd na novu rudu razgovora sa rukovodstvom Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Minsku da Srbija neće po svaku cenu nastojati da postane članica Evropske unije.

"Do sada se možda činilo da je Srbija spremna da učini sve da postane članica unije. I onda je apetit svih porastao. Danas kažem da ima stvari koje Srbija nije spremna da učini, čak iako je cena članstvo u EU", kazao je Nikolić.

Nenad Đurđević, iz Centra za nenasilni otpor, smatra da će međunarda zajednica pokušati da nađe fleksibilno rešenje, ali da sprski pregovarači imaju malo manevarskog prostora.

"Čini mi se da i EU naročito SAD, teško da će prihvatiti da se Ahtisarijev plan značajno menja. I mislim da će više u institucionalnom okviru tražiti rešenje koje je fleksibilno i koje ide u pravcu garancija koja pruža treća strana, a to je u ovom slučaju EU. To je ono što može da bude prelazno rešenje, koje ide u pravcu lagane harmonizacije i prilagođavanje aranžmana na severu onome što je institucionalni angažman na ostatku Kosova", kaže Đurđević za Radio B92.

Đurđević navodi darazlike u izjavma srpskih zvaničnika proizilaze iz toga što je predsednik govorio o sveobuhvatnom dijalogu, dok premijer govori o konkretnim temama.

"Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen. Učešće međunarodnih posrednika, pogotovu Ketrin Ešton, će biti jako važno da vidimo na koji načim će uspeti da se ta dva stava prebrode, i da li to ide u pravcu prelazne uprave za Sever, pod patronatom EU. Videli smo izjave predsednika Nikolića, da je on pominjao obavezivanje prema Evropskoj uniji", kaže Đurđević.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: