Život i ljudi

0

Manjak sna uz dostupnost grickalica vodi gojenju

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Manjak sna uz dostupnost grickalica vodi gojenju

Izvor: sxc.hu

Učesnici u njihovom istraživanju su se u takvim uslovima za pet dana gojili gotovo za kilogram, izveštava AFP. 

Iako ljudi troše više energije kad duže ostaju budni, u odgovarajućim uslovima to biva neutralisano onim što pojedu, ističe vođa studije Kenet Rajt. 

Istraživanje je obavljeno na 16 mladih, vitkih i zdravih osoba, koje su podeljene u dve grupe - jedna je tokom pet radnih dana spavala do pet, a druga do devet sati dnevno. Tokom druge nedelje grupe su izmenjale satnicu sna. 

Tokom obe nedelje, svim učesnicima istraživanja su na raspolaganju bili obilni obroci, čips i druge grickalice, kao i sladoled, ali takođe i zdravije prehrambene opcije, kao što su voće i jogurt. 

Utvrđeno je da su oni ispitanici koji su spavali do pet sati, konzumirali šest odsto više kalorija nego ispitanici koji su spavali do devet sati. Iako su za doručak u principu jeli manje, kasnije su to nadoknađivali - najviše "grickajući" nešto posle večere. Šta više, unos hrane tokom kasnih večernjih sati im je bio veći nego pojedinačni obroci. 

Razlika između muškaraca i žena je bila samo u tome što su se muškarci gojili i kada su spavali devet sati, ukoliko im je na raspolaganju bila neograničena količina hrane, dok su žene koje su dovoljno spavale bile disciplinovanije i pazile šta jedu pa se nisu gojile. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR