Čak 99,8 odsto birača na Foklandskim ostrvima glasalo je za to da Foklandi ostanu prekookeanska teritorija Velike Britanije, pokazali su zvanični rezultati dvodnevnog referenduma.


Pravo glasa na referendumu, koji je održan u nedelju i ponedeljak, imalo je oko 1.650 od 2.563 građana. Dok Argentina smatra da je referendum nezakonit, britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je vladu te države da „poštuje želju naroda da Foklandska ostrva ostanu britanska“. On je ishod glasanja nazvao „najčistijim mogućim rezultatom“ i rekao da će „Britanija uvek braniti ostrva“. Kameron je rekao i da se nada da će i druge države širom sveta uvažiti rezultat referenduma.

I britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg ocenio je da su građani pokazali želju da Foklandska ostrva ostanu pod krunom Velike Britanije. „Sve zemlje treba da prihvate rezultate referenduma i podrže žitelje Foklandskih ostrva“, naglasio je Hejg.

Ambasadorka Argentine u Londonu Alisija Kastro istakla je da se nelegalnost izbora ogleda u tome što nisu raspisani po zakonu niti su ga nadgledale Ujedinjene nacije. „Poštujemo njihov način života, njihov identitet i njihovu želju da pripadaju Britaniji, ali teritorija na kojoj žive nije britanska“, poručila je Alisija Kastro.

Međunarodni posmatrači iz SAD, Čilea, Novog Zelanda, Meksika, Paragvaja i Urugvaja izjavili su da je referendum bio „slobodan, fer i ispravan“. Na glasačkom listiću bilo je postavljeno pitanje: „Želite li da Foklandska ostrva zadrže trenutni politički status, kao prekomorska teritorija Ujedinjenog britanskog kraljevstva?“

Vlada u Port Stenliju je onemogućila glasanje radnicima iz inostranstva i osoblju brojnog vojnog kontigenta iz Velike Britanije. Nisu mogli da glasaju ni oni koji su prethodnih 12 meseci proveli van Foklanda. Argentina smatra da joj je Velika Britanija otela arhipelag pre više od 180 godina.

Argentinska vojska je 1982. zauzela Foklandska ostrva, na šta je britanska premijerka Margaret Tačer odgovorila slanjem trupa u južni Atlantik. Rat je trajao od 2. aprila do 14. juna i završio se predajom Argentine, pošto je izgubila 649 vojnika uključujući krstaricu „General Belgrano“ sa 323 člana posade. Britanija je u ratu izgubila 255 vojnika, a potopljen joj je razarač „Šefild“ sa 20 mornara.

„Argenitna se pravi da ne postojimo“

Gavin Šort, član foklandskog parlamenta, kaže da „nakon 30 godina od brutalnog napada na naše domove, žitelji Foklanda žele dobrosusedske odnose sa Argentinom, temeljene na zajedničkom interesu i uzajamnom poštovanju“. On ukazuje da vlada Argentine nije želela da razgovara sa građanima Foklanda, već da se pretvarala da ne postoje, dodajući da „slobodna i demokratski izražena volja naroda“ ne može da bude zanemarena. „Ako budemo radili zajedno, kao što smo nekada to činili, i Argentina i Foklandska ostrva mogu da imaju više prosperiteta i da budu uspešniji“, ističe Gavin Šort.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari