Capital.ba

EFSE ulaže u Srbiju 50 miliona evra

28.05.2009. / 7:25

efseNOVI SAD,  Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) odobrio je 50 miliona evra za finansiranje projekata malih i srednjih preduzeća u Srbiji u 2009. godini, saopšteno je na otvaranju Treće godišnje konferencije EFSE u Novom Sadu.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, koji je, zajedno s kolegama iz drugih država regiona, član Savetodavne grupe EFSE, izjavio je da je od samog iznosa bitnija namjena budućih kredita.

“Važno je znati da 92 odsto tih kredita ne prelazi 10.000 evra, svote koja je za privatnike prevelika, a za firme premala. Kredite, tako, uzimaju oni koji se nalaze negdje između, a koji bi inače veoma teško došli do svježeg novca”, dodao je Jelašić.

Skup u Kongresnom centru Novosadskog sajma, pod nazivom “Finansijska kriza i jugoistočna Evropa”, otvorio je direktor Direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji (EK) Timo Suma, istakavši da je u vrijeme svjetske recesije od vitalnog značaja omogućiti malim preduzećima da dođu do novca.

“Privatni sektor je kičma ekonomija u jugoistočnoj Evropi, a nesmetani razvoj tog sektora je od presudne važnosti za pripremu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji”, dodao je on.

Suma je podsjetio da je EK novembra prošle godine usvojila Antikrizni paket mera (Crisis Respose Package) od 150 miliona evra, a jedan od stubova tog paketa je upravo EFSE.

“EK je već uplatila 83, a ukoro će dati još 10 miliona evra u kasu EFSE, čime želi da doprinese miru i stabilnosti jugoistočne Evrope”, naglasio je Suma.

EFSE je osnovan 15. decembra 2005. godine s namjerom da pruži podršku regionu, koji obuhvata Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumuniju, Ukrajinu, a pominje se i Kosovo.

Investitori fonda su EK, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Austrijska agencija za razvoj, Danska agencija za međunarodni razvoj, Albanija, više neđunarodnih finansijskih korporacija i drugi.

Ukupno gledano, četvrtinu novca su uložili privatnici, pa tako i sam Fond posluje na čisto tržišnim osnovama i sarađuje 55 partnera u regionu, među kojima su sedam iz naše zemlje.

Partneri EFSE-a u Srbiji su šest banaka, od kojih četiri komercijalne (Komercijalna, NLB, Čačanska i Privredna banka), dvije specijalizovane za saradnju s malim i srednjim preduzećima (Prokredit i Oportjuniti), kao i jedna lizing kompanija (Prokredit).

Sredstva se uplaćuju njima, a potom te banke, prema sopstvenoj poslovnoj politici, odobravaju kredite klijentima.

Do kraja decembra prošle godine EFSE je u zemlje jugositočne Evrope uložio ukupno 529 miliona evra, od čega 80 u Srbiju. Ona je, procentualno gledano, druga destinacija po ulaganjima, iza BiH.

Treća godišnja konferecnija EFSE, na kojoj učestvuje oko 200 delegata biće završena danas.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!