Vesti

0

Dačić: Očekujem pritisak na Srbiju, ne na Prištinu

Autor: MP

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Dačić: Očekujem pritisak na Srbiju, ne na Prištinu

"Kad vršite preveliki pritisak može da pukne. Mi više nemamo gde, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti", rekao je Dačić.

Dačić će iduće nedelje sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem otputovati Brisel, gde će jedna od ključnih tema razgovora biti dijalog sa Prištinom u kontektu evropskih integracija.

Akcenat razgovora je na paralelizmu kosovskih institucija, a Dačić tvrdi da će sa Nikolićem i Vučićem prezentovati državno jedinstvo i potvrditi da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog ustava.

Premijer je novinarima rekao da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU istakavši da je predlog Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni.

"Pitao sam ih - ako može da postoji Severna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava zašto ne može na Kosovu. Odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

On je rekao da je RS američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja KiM.

Tači može da dođe na sever samo sa oružjem

Dačić je poručio danas da se mora prihvatiti činjenično stanje, a to je da Beograd nema vlast na velikom delu terotorije Kosova i Metohije, ali i da Priština ne kontroliše jedan deo teritorije koju smatra svojom. 

“Rekao sam Tačiju da na sever može da dođe samo sa oružjem i da, ukoliko ne shvata da će to dovesti do reginalne nestabilnosti, onda je to problem. Mi smo spremni da rešimo problem paralelizma i smatramo da je predlog predsednika Nikolića zaista veoma korektan”, rekao je Dačić.

Isti problemi kao u Miloševićevo vreme

Dačić  je, povodom godišnjice smrti nekadašnjeg lidera SPS Slobodana Miloševića, izjavio da su i danas prisutni problemi koji su postojali za vreme Miloševićeve vladavine.

Nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević umro je 11. marta u pritvoru Haškog tribunala.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da će u istorijskom smislu biti potrebno vreme da bi se dao objektivno sud o Miloševiću i njegovoj politici.

"Da li je u nečemu grešio? Verovatno je bilo grešaka. Ali pitanje je kako bi se svaka vlast ponašala u jednom tako teškom periodu", kazao je Dačić.

On je rekao da SPS čuva uspomenu na Miloševića i da svake godine obeležava dan njegove smrti. "Naša partija se trudi da odgovori na probleme sa kojima se Srbija suočava u 2013. godini i u 21. veku", rekao je Dačić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR