Rekonstrukcija vlade ili vanredni izbori?

Nacionalne vesti - Petak 08.03.2013 - 10:18

Ideja koju je nedavno izneo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i dalje je tema komentara u vladajućoj koaliciji.

Rekonstrukcija Vlade Srbije u ovom trenutku mnogo je bolje, odgovornije i realnije rešenje od vanrednih izbora, izjavio je ministar finansija i ekonomije i lider URS Mlađan Dinkić, koji smatra da bi bilo dobro da imamo vanredne izbore u Beogradu i u Vojvodini.

"Sasvim je sigurno da se nisu svi ministri uklopili u rad nove vlade. Neki jednostavno ne uspevaju da prate tempo koji nam nameće teško vreme. Postoji nesrazmera u učinku pojedinaca u ukupnom radu Vlade. Jedni vuku maksimalno, a drugi u odnosu na njih statiraju.

Bolje je da se rekonstrukcija obavi na početku mandata, nego kad to bude kasno. URS je apsolutno spreman za razgovore na tu temu", rekao je Dinkić.

On je u intervjuu "Novostima" rekao da je prošlog meseca Predsedništvo URS detaljno analiziralo rad svih funkcionera URS, pa i ministara.

"Činjenica je da uvek može bolje u svakom resoru, pa i u mom. Zadovoljan sam rezultatima koje su u svojim oblastima postigli potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i ministarka Verica Kalanović. URS smatra da možemo da razgovaramo o svemu, pa i o radu i učinku bilo kog ministra", kazao je Dinkić.

"Rekonstrukcija je mnogo izglednije rešenje. Izbori su uvek poslednja opcija. Oni ne doprinose stabilnosti privrede, a ni ambijentu za investicije, što nam je sada najpotrebnije. Naravno, URS ne bi zatekla ni odluka o izborima i bili bismo spremni na njih. Smatramo da bi bilo dobro da imamo vanredne izbore u Beogradu i u Vojvodini", kazao je Dinkić.

Kada je u pitanju dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, on je rekao da su u dijalogu sa Prištinom "naši pregovarači učinili sve i nikoga ne bih krivio ako ne dobijemo datum".

"Ta odluka ne zavisi samo od Srbije. Evropa treba da pokaže da li joj je stalo da podrži Beograd, koji ima kreativna i kompromisna rešenja, ili Albance, koji su prepreka dogovoru. Srpska strana je pokazala koliko nam je stalo do toga da nastavimo pridruživanje. Sad ćemo videti koliko je Evropi stalo do toga da mi budemo u EU", zaključio je Dinkić.

Na ideju rekonstrukcije Vlade gledamo kao na jasan stav da se odgovornost izvede do kraja, izjavio je zamenik predsednika PUPS-a i šef poslaničke grupe PUPS u Skupštini Srbije Milan Krkobabić.

"Eventualna rekonstrukcija Vlade Srbije zavisi od dogovora koalicionih partnera, a inicijator tog posla po pravilu treba da bude najjača stranka. PUPS apsolutno prihvata da se sagleda učinak Vlade i da sve političke partije izmere svoj doprinos u ostvarenju proklamovanih ciljeva,", rekao je Krkobabić za današnji "Danas".

Na pitanje koliko je ova koaliciona vlada stabilna kada SNS stalno preti raspisivanjem izbora, Milan Krkobabić je rekao da PUPS nema taj utisak, niti oseća presiju te vrste.

"Pritisak se više nameće spolja. Nema ničeg čudnog da najjača partija profiliše i pravac ove vlade, ali pravac u okviru postojećih i utvrđenih principa", kazao je on, istučući da je Ivica Dačić predsednik Vlade Srbije u punom kapacitetu i ispunjava sve svoje nadležnosti.

"On ima kredibilitet sve dok ova skupštinska većina i koalicioni partneri tako procenjuju. Neće ga imati ako nadležne institucije potvrde da je bilo nekih zloupotreba i tada će PUPS imati stav", kazao je Milan Krkobabić.

Slavica Đukić Dejanović juče je izjavila da će i SPS preispitati rad svojih ministara i da ukoliko se zauzme stav da personalinim promenama može da bude bolje, ministri u Vladi su spremni da taj zaključak u celini ispoštuju.
 

Mondo

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: