Sumnjivo mleko van rafa

M. Lj. POPOVIĆ

07. 03. 2013. u 15:08

Iz komšiluka u Srbiju vraćaju naše mleko sa aflatoksinom van evropskih standarda

CRNA Gora najavila je da će vratiti Srbiji sve mleko, u kojima je nivo aflatoksina veći od 0,05 mikrograma po kilogramu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da se to mleko neće vraćati na rafove domaćih prodavnica, iako u našoj zemlji, od prošle nedelje, propisi dozvoljavaju deset puta veću količinu aflatoksina u ovoj osnovnoj životnoj namirnici.

Iz Srbije je, prema tvrdnjama direktora crnogorske Uprave za inspekcijske poslove, uvezeno 600 tona mleka, a očekuje da će biti vraćeno između 400 i 500 tona, pošto su analize u centru za ekotoksikološka ispitivanja pokazale da količina aflatoksina u njemu prelazi dozvoljene propise.

- Sada treba da se srede papiri, jer postoji procedura kada se proizvodi vraćaju iz naše države - objašnjavava Popović. - U ovom slučaju odrađen je carinski postupak, a mleko samo treba da se vrati isporučiocima. Mi smo već poslali dopis srpskoj veterinarskoj upravi, sa obrazloženjem šta je sve neophodno da bi uvoznik vratio robu iz Crne Gore.

Vraćeno mleko, ipak, kako tvrdi Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede naše zemlje, neće biti ponuđeno domaćim potrošačima, već će i ono biti uništeno.

- Mada je kod nas dozvoljena granica aflatoksina u mleku sada 0,5 mikrograma po kilogramu, sve mleko koje se vrati iz Crne Gore, ali i svih ostalih zemalja, zbog ovog toksina neće biti vraćeno u prodavnice - tvrdi Golubović. - Ti proizvodi biće prosleđeni mlekarama u Subotici i Zaječaru, gde će se prema standardnoj proceduri uništiti.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je u četvrtak da će pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku biti usklađen sa standardima EU u što kraćem roku. Prema njegovim rečima, procedura podrazumeva prilagođavanje još nekoliko pravnih akata, koji se odnose na bezbednost hrane, kako bi se izbegla situacija, da su propisi međusobno kontradiktorni.

Mleko je u četvrtak "otvorilo" i prolećno zasedanje Skupštine Srbije. I ovog puta različiti stavovi opozicije i vladajuće koalicije. Dok vlast smatra da je problem sa mlekom ispolitizovan, u opoziciji tvrde da ovde nema politike.

SMENJENI

VLADA Srbije je na sednici održanoj u četvrtak smenila dva službenika Ministarstva poljoprivrede zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera u vezi sa kukuruzom i mlekom zaraženim aflatoksinom.

Reč je o direktorima Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu - Janu Boćanskom i Ivanu Soču. Opširnije o ovoj odluci čitajte OVDE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Budalina Tale

07.03.2013. 15:26

Knezevic je potpuno u pravu, sto potvrdjuje i ponasanje ovog ministarstva u zadnjih 65 godina. Vrlo inteligentno resenje. Svo ovo mleko u zadnjih 1-2 meseca popio bi narod - proizvodjaci bi bili zadovoljni. Samo da ne bese izdajnickog DS-a koji zeli da unisti nasu privredu. baixar videos do youtube

Zika

07.03.2013. 18:29

@Budalina Tale - Mleko je mnogo vazno. Ponekad je dobro popiti icasu zdrbceve krvi ili sangre del toro.

zoks

07.03.2013. 15:33

Firma Salcberg,ciji je vlasnik Jevrejin,je do sada finansirala "zute",a inace je ta firma i vlasnik svih mlekara u Srbiji i sire,pa posto su "zutaci"hvala Bogu pukli,ovi su ih pustili niz vodu!Zato je DS pokusao da napravi stetu toj firmi!Donekle je uspeo,ali na svu srecu mali rezultati!

dragica

08.03.2013. 08:17

@zoks - Bravo majstore,nalupeta se ti k'o Maksim po diviziji.Za ljubav svog politickog opredeljenja ti si spreman da zmuris do kraja svog zivota!Strasno i bravo za tebe jos jednom!

Branko

07.03.2013. 17:23

Ljudi moji mislim da će g.Knežević na kraju za sve okriviti krave, ove domaće proglasiće izdajnicama i stranim plačenicama a ove uvozne za međunarodnu zaveru belosvetskih moćnica. Šta u svemu ovome rade volovi - već se vidi. Bikovi su za sada izvan ovih događaja.

Branko

07.03.2013. 18:23

@Branko - Da ne zaboravim na telad: Vesela i ne znaju šta se zbiva, piju ono šti im majka daje.

Zoran1

07.03.2013. 19:39

Ovo sada postaje zaista zabrinjavajuce Ministar je izjavio da je mleko bezbedno a ako politicar kaze bilo sta svi znamo da se to ne sme verovati.Ko li je njega tako namrgodjenog izabrao za ministra, kuku lele. :)