Otkako je u petak počela akcija potpisivanja Ugovora o priznanju duga i otplati na rate, Beograđani koji imaju dugovanja iz prethodnih godina uglavnom dolaze na šaltere Infostana kako bi prikupili informacije šta im je sve potrebno za zaključenje ugovora, kažu za Danas u ovom preduzeću. Svi korisnici Infostana koji imaju dug iz predhodnih 10 godina zaključno sa 16. majem 2012, a za koje je nadležni sud doneo pravosnažnu presudu o prinudnoj naplati, mogu da ga isplate na rate.


U Infostanu objašnjavaju da je uslov za potpisivanje ugovora tri plaćena mesečna računa za koje nije pokrenuta prinudna naplata, te da je zbog toga, prilikom dolaska na zaključenje ugovora, neophodno doneti dokaze o tri plaćena neutužena računa, kao i ličnu kartu.

– Ugovor može potpisati korisnik na koga se vodi uplatnica objedinjene naplate. U slučaju da je osoba na koga se vodi uplatnica preminula, naslednik stana sa ostavinskim rešenjem treba da prenese uplatnice na svoje ime kako bi mogao da zaključi ugovor. Nosilac uplatnice takođe se može promeniti ugovorom o kupoprodaji stana, ugovorom o doživotnom izdržavanju ili ugovorom o poklonu. Svi zainteresovani za potpisivanje ugovora mogu da se jave radnoj jedinici na teritoriji opštine gde žive, gde će se na licu mesta naći najbolje rešenje za priznanje duga i zaključenje ugovora – objašnjavaju u Infostanu.

Od trenutka potpisivanja ugovora o priznanju duga i otplati na rate, sa grejs periodom od dve godine, korisnici imaju mogućnost da počnu da plaćaju stare neizmirene obaveze tek kroz dve godine i to na maksimalno 24 rate. Oni sami donose odluku da li će početi ranije sa otplatom rata. Građani koji potpišu ovaj ugovor će, pored mesečnog računa, dobijati ratu za stari dug. Za vreme trajanja grejs perioda, kao i prilikom plaćanja rata za stari dug, neophodno je redovno izmirenje tekućih obaveza, pri čemu korisnik stiče pravo na plaćanje mesečnih računa sa popustom od pet odsto, za plaćanje do polovine meseca.

Prekid izvršenja

Infostan će odmah po zaključenju ugovora o otplati duga obavestiti o tome nadležni sud i dostaviti mu overeni primerak, nakon čega će automatski biti prekinuto izvršenje. Međutim, ukoliko potpisnik ugovora o otplati duga ne plati uzastopno tri mesečna računa i rate za stari dug, protiv njega će ponovo biti pokrenut postupak prinudne naplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari