Koncertom pijaniste Bojana Zulfikarpašića preksinoć u Sava centru i sinoć u Sinagogi u Novom Sadu počeo je program Frankofonije. Ovogodišnju manifestaciju, koja se u celom svetu tradicionalno obeležava u martu, činiće raznovrstan program: više od 40 filmskih projekcija, pet koncerata, tri izložbe, osam takmičenja i četiri predavanja.

– Frankofonija je svakodnevica za 220 miliona ljudi u svetu kojima je francuski maternji jezik. Francuski je i zvanični jezik paralelno s engleskim u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama. Ipak, ne morate da poznajete ovaj jezik da biste uživali u programu ove manifestacije – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ambasador Švajcarske i predsednik Kluba frankofonih ambasada Žan Danijel Ruš i dodao da program čine sadržaji iz različitih delova sveta budući da se francuski govori na gotovo svim kontinentima.

On je podsetio da se Frankofonija kod nas proslavlja od 2006. godine, kada se Srbija priključila kao posmatrač Međunarodnoj organizaciji frankofonije, koja okuplja 77 zemalja.

Prema rečima direktora Francuskog instituta Žan-Lika Goestera, manifestacija je počela koncertom Bojan Z seksteta i popularnim Festivalom frankofonog filma, koji ove godine u Domu omladine i bioskopu Fontana prikazuje ostvarenja alžirske, belgijske, egipatske, francuske, kanadske, srpske i švajcarske produkcije. Takođe, on je napomenuo da će biti organizovan i filmski karavan koji će od 8. do 10. marta biti u Nišu, a od 22. do 24. u Novom Sadu.

– U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 14. marta biće predstavljen manje poznati segment umetničkog opusa Save Šumanovića „Tajna pod Kupolom“. Proslavljeni slikar je u jednom pariskom kafeu, koji su svojevremeno posećivali veliki intelektualci i umetnici, oslikao njegove stubove. Tu je i deseto po redu takmičenje frankofone pesme koje će se održano u Beogradu, Novom Sadu i Kladovu, dok je finale zakazano za 30. marta u Nišu. Za sve dobre đake i ljubitelje pravopisa spremili smo frankofoni diktat 12. marta u Beogradu i Novom Sadu, a do 10. marta traju prijave za takmičenje za fotoamatere na Fejsbuku – objasnio je Goester i dodao da će u zgradi Narodne banke Srbije u Beogradu 25. marta biti priređena izložba koja svedoči o dugogodišnjoj saradnji između ove i centralne banke Francuske, dok će 20. u Domu omladine početi ciklus debata „Građanin Evropske unije“ sa aktuelnim pitanjem „Da li je proširenje budućnost EU?“. Takođe, Društvo prijatelja Francuske organizuje književno-muzičko popodne „Čitajući veliku francusku knjigu“ 18. marta u Pozorištu na Terazijama.

Mesec Frankofonije organizuje Francuski institut i frankofone ambasade, a podršku ovoj manifestaciji dalo je i Ministarstvo kulture, kao i TV5 Monde.

Frankofonija u Srbiji

Francuski je drugi strani jezik koji se predaje u osnovnim i srednjim školama kod nas i pohađa ga 130.000 učenika. Postoji šest dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pirotu, kao i četiri katedre francuskog jezika na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Godišnje oko 3.300 polaznika pohađa kurseve francuskog u Francuskom institutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari