Capital.ba

Dodatni nameti na duvan, kafu i gorivo

27.05.2009. / 15:27

akcizeSARAJEVO, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o akcizama BiH kojim se akciza na kutiju cigareta povećava za 15 feninga, za kilogram kafe za 50 feninga, dok se za gorivo uvodi posebna akciza od 10 feninga po litru namijenjenih izgradnji auto-puteva.

Primjenom ovog zakona predviđa se godišnje povećanje prihoda u Budžetu BiH za oko 170 miliona KM na osnovu akciza i oko 120 miliona KM na osnovu putarine.

Usvojen je i zaključak prema kojem je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) dužan da, prilikom svakog sljedećeg prijedloga za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama, dostavi analizu pozitivnih efekata predloženih izmjena.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime se ostvaruje mogućnost otvaranja posebnog podračuna u okviru jedinstvenog računa UIO za uplaćivanje namjenskih prihoda od putarine u iznosu 10 feninga po litru goriva.

Ovi zakoni u direktnoj su vezi sa Prijedlogom zakona o akcizama.

Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o javnim nabavkama, kojim se vrši poboljšanje procedura javnih nabavki i usklađivanje sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Na današnjoj sjednici podržani su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Zakona o Graničnoj policiji, čime su ovi zakoni usklađeni sa zakonima o reformi policije u BiH usvojenim prošle godine.

Za Prijedlog zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora biće provedena procedura usaglašavanja u Kolegijumu Predstavničkog doma, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH, kojim je predlagano prenošenje na niži stepen komandnog lanca ovlaštenja za postavljenja, odbijen.

Izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o poštama BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH odgođeno je za narednu sjednicu.

U prvom čitanju Predstavnički dom podržao je Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, kojim uspostavlja okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim licima u BiH i uređuje sistem zaštite od diskriminacije, te prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji i Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave.

Poslanici su na prijedlog poslanika Adema Huskića iz Stranke za BiH usvojili Prijedlog rezolucije o zaštiti porodice, dok je odbijen prijedlog njegovog stranačkog kolege Sadika Bahtića da Savjet ministara odobri isplatu fudbalskoj reprezentaciji BiH 100.000 KM iz rezervnog fonda i granta za sport.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma najavljena je za 10. jun.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!