Struja skuplja od maja

Iako su iz Ministarstva energetike najavljivali da će električna energija poskupeti već od narednog meseca, nema dovoljno vremena da se ispoštuje sva potrebna procedura za povećanje cene

  • 3

Potrošače će "usijani" računi za struju verovatno sačekati tek od maja meseca. Iako su iz Ministarstva energetike najavljivali da će električna energija poskupeti već od narednog meseca, nema dovoljno vremena da se ispoštuje sva potrebna procedura za povećanje cene.

Kako objašnjavaju iz Agencije za energetiku, osnovni uslov da struja "pojača" mesečni račun za komunalije je da se formira javni snadbevač.

- Neophodno je da se izabere direktor preduzeća za javno snadbevanje, a onda da se ova odluka izglasa i na sednici Vlade Srbije - kaže Dušan Daković iz Agencije za energetiku.

Kako on navodi, nakon toga, snadbevač treba da traži licencu od naše Agencije, a tek onda daje svoj predlog nove cene.

- Poslednji, peti korak, u ovom procesu, je i rok od 15 dana nakon odluke o poskupljenju, kako bi se obavestili svi kupci. Praktično je nemoguće da se ove procedure sve završe do početka aprila, pa verujem da će poskupljenje morati da sačeka maj - kaže Daković.

Nova cena električne energije treba da se uskladi i "osveženim" tarifama. Ministarstvo energetike dalo je svoje mišljenje Agenciji, koja je pre dve nedelje trebalo da izađe sa predlogom nove metodologije za izračunavanje "pojačane" vrednosti kubika. Ipak, odluka je odložena do daljnjeg, zbog nedostatka potrebne metodologije za socijalno ugrožene građane koji se greju za struju. Za njih bi nove tarife bile "pogubne", pogotovo u postojećoj grejnoj sezoni.

- Još se dogovaramo o novoj tarifi za struju sa Vladom i nadležnim ministarstvom, kako bismo sprečili da stradaju određene kategorije kupaca.  Ipak, bez obzira na to kada ih donesemo, to ne koči najavljeno poskupljenje - objašnjavaju iz Agencije.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. mart 2013 | 00:21

    Ode sve u p.m...pa dokle vise...samo za struju treba da radim...

  • Petko

    6. mart 2013 | 02:20

    Prvo februar pa mart pa april pa sad maj. Dokle više da čekamo u neizvesnosti.

  • Ralexic

    6. mart 2013 | 10:23

    AKO NEMATE DIREKTORA EVO MOJ KOMSIJA CLAN SNS OD JANUARA O.G.PRE DESET DANA UPISAO MEGATREND I NADA SE DIPLOMI DO KRAJA MARTA.DECKO JE TEKSTILAC ALI MU JE ZIVOTNA ZELJA DA BUDE RUKOVODILAC U OBLASTI ELEKTROPRIVREDE.ZORANA IMAJ TO NA UMU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA