Svet

Sreda, 27.05.2009.

11:25

Emnigranti sve manje šalju novac

Sve manji priliv sredstava koje emigranti iz celog sveta šalju svojim porodicama, kao posledica krize, stvara teškoće mnogim zemaljama u razvoju.

Izvor: Tanjug, Glas Amerije

Default images

Dilip Rata, ekonomista u Svetskoj banci u Vašingtonu, koji prikuplja informacije o migraciji i deviznim doznakama u svetu, izjavio je za američki radio da se proteklih godina "stopa rasta takvog priliva povećavala za 15, 20 i 30 odsto godišnje", ali da se "zbog sadašnje krize, očekuje smanjenje od pet do osam odsto".

Prema prošlogodišnjim podacima Svetske banke, ukupna vrednost doznaka iz inostranstva u svetu iznosila je više od 300 milijardi dolara. Taj iznos je verovatno bio daleko veći, jer se novac često šalje neformalnim kanalima.

"Indija je prva u svetu po doznakama iz inostranstva i procenjuje se da je prošle godine primila 45 milijardi dolara, u poređenju sa 26 milijardi doznačenih Meksiku, koji je na trećem mestu. Na drugom mestu je Kina", kaže Rata.

Novo istraživanje o doznakama koje iz Sjedinjenih Američkih Država stižu u zemlje Centralne i Južne Amerike, predviđa pad od sedam odsto, zbog rasta nezaposlenosti i smanjenja imigrantskih zarada.

Manuel Orosko, saradnik organizacije "Interameriken dajalog", koja je sprovela istraživanje, kaže da oko milion domaćinstava u Latinskoj Americi ove godine neće primiti nikakve doznake, dok će četiri miliona primiti deset odsto manje.

Orosko kaže da smanjenje doznaka iz inostranstva od sedam odsto znači regionalni gubitak od 4,5 milijardi dolara, što je veliki udarac za latinoameričke ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

16 h

Podeli: