IZBORI U VOJVODINI: SNS: Velika pobeda! DS: Potvrdili pozicije

Kako je potvrđeno iz izbornih štabova stranaka, naprednjaci su pobedili u Srbobranu i Zrenjaninu, a kandidat SPS u Apatinu

  • 0

Na dopunskim izborima za tri poslanika u Skupštine Vojvodine, večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta u Zrenjaninu, Srbobranu i Apatinu. Kako je potvrđeno iz izbornih štabova stranka, naprednjaci su pobedili u Srbobranu i Zrenjaninu, a kandidat SPS u Apatinu.

Izbore su, podsetimo, obeležile tuče, međusobne optužbe i privođenja.

Tako bi novi poslanici trebalo da budu Darko Bađok iz Zrenjanina, Živko Nastić iz Srbobrana i Dragan Rastović iz Apatina.

Najveća izlaznost bila je u Srbobranu, gde je oko 57 odsto glasača izašlo na birališta, dok je u Zrenjaninu izašlo osam odsto birača manje nego u prvom krugu - tek oko 25 odsto. U 19 časova, u Apatinu je izlaznost bila oko 40 odsto.

- Srpska napredna stranka ostvarila je veliku pobedu u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora u Zrenjaninu i Srbobranu, a SNS pobedom ocenjuje i pobedu kandidata SPS u Apatinu. Ocenjujemo da su građani Vojvodine u tri velike izborne jedinice, glasajući za kandidate Srpske napredne stranke, iskazali snažnu političku volju za promenama, koje nakon 12 godina vladavine Demokratske stranke u AP Vojvodini, voljom građana, postaju neminovnost - piše, između ostalog, u saopštenju SNS.

Na drugoj strani, iz DS su poručili da su njihovi kandidati ostvarili znatno bolje rezultate nego u maju 2012. godine.

- Demokratska stranka, iako na ponovljenim izborima nije dobila nove poslanike, potvrdila je svoju poziciju i podršku koju ima među građanima Vojvodine, jer je zabeležila rast u sredinama koje joj nisu naklonjene. Apsolutna većina koju Vlada Vojvodine ima u Skupštini AP Vojvodine ostaje nepromenjena i apsolutno dominantna - zaključuje se u saopštenju.

U sve tri izborne jedinice ukupno je registrovano više od 78.000 birača koji su do 20 sati mogli da glasaju na ukupno 83 biračka mesta.

Za tri mandata u pokrajinskom parlamentu konkurisala su tri kandidata DS, dva SNS i jedan SPS, koji su se, posle izjašnjavanja građana u prvom krugu 17. februara, plasirali na prva dva mesta prema broju osvojenih glasova.

Na izborima u Srbobranu, prema podacima iz izbornog štaba DS, kandidat SNS Živko Nastić osvojio je 4.426 glasova, a kandidatkinja DS Valerija Tanasijin osvojila je 3.490 glasova.

Prema podacima iz izbornog štaba SNS, na izborima u Srbobranu izašlo je 8.162 birača ili 57,65 odsto, a za kandidata SNS glasalo je 4.426 ili 54,23 odsto, dok je za kandidatkinju DS glasalo 3.486 ili 42,71 odsto.

U Zrenjaninu, prema izvorima iz DS, za kandidata SNS Darka Bađoka glasalo je 5.827 birača, dok je za kandidata DS Miodraga Damjanova glasalo 3.865 birača.

U drugom krugu izbora u Apatinu našli su se kandidati Socijalističke partije Srbije Dragan Rastović i kandidat DS Bruno Urbanovski. Prema podacima iz izbornog štaba DS, za kandidata socijalista glasalo je 6.569 glasača, a za kandidata DS 4.441 birača. Podaci iz izbornog štaba SPS, što se tiče njihovog kandidata su isti (6.569 glasova), dok se podaci o kandidatu DS razlikuju za tri glasa, odnosno prema SPS, Urbanovski je osvojio 4.438 glasova.

(I. M. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA