Izvor: Telegraph

Vlasti Čeljabinska u Rusiji nad kojim je eksplodirao veliki meteorit, nadaju se da će ova dešavanja privući turiste.

U padu ostataka meteorita povređeno je više od 1.000 ljudi, oštećene mnoge zgrade i za podsetnik ostala ogromna rupa u ledu na jezeru.

Čeljabinsk sada ima za cilj da kapitalizuje međunarodnu pažnju koju je privukao ovaj događaj i dovede turiste.

“Svemir nam je poslao poklon i mi ćemo ga iskoristiti”, kaže Natalija Gricaj iz regionalne turističke organizacije. “Treba nam naš Ajfelov toranj ili Statua slobode”.

Već se javilo više ideja za turističke atrakcije: “Meteorski Diznilend”, godišnji festival vatrometa i muzike, kao i piramida sa svetionikom na vrhu koja bi plutala na jezeru.

Na nedavnom sastanku gradonačelnik Andrej Orlov predložio je da se napravi ronilački centar, kako bi turisti koji žele da vide ostatke meteorita mogli da pretražuju jezersko dno.

Jedna lokalna turistička agencija – Sputnik – već je organizovala dve letnje ture do Čeljabinska za japanske turiste.

Jedna je dvodnevna poseta mestu udara – Čebarkulu – dok druga uključuje razgledanje grada i traje nešto duže”, kaže menadžer kompanije Elena Kolesnikova. “Cena koja uključuje i smeštaj u hotelu iznosi 600 evra po osobi”.

Muzej u Čeljabinsku je samo nekoliko dana posle udara postavio izložbu pod nazivom “Meteorski dan”.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.