Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 28.02.2013.
12:01
Ž. Marković - Vesti A

Otrov u srpskoj hrani (4): Konzerve stare četvrt veka

U Bosnu i Hercegovinu se sumnjiva hrana deportuje iz svih delova sveta. Inspektori su nedavno u prodavnicama širom Republike Srpske pronašli i uništili više od 1.000 litara zaraženog hrvatskog mleka, a organizacije koje se bave bezbednošću hrane i zaštitom potrošača u proteklom periodu su utvrdile da na tržištu BiH nalazi i tunjevina s povećanom količinom histamina, konzervisano meso staro 20 i više godina, suvomesnati proizvodi sa štetnim aditivima, dok je u lešniku iz Azerbejdžana i kirikiju iz Brazila utvrđeno prisustvo aflatoksina, iste supstance koja je pronađena i u mleku.

Vladimir Usorac
 

U crnom i zelenom čaju iz Kine otkriveni su pesticidi. Takođe, sumnja se da se u prodavnicama širom BiH pod kategorijom "teletina" ili "svinjetina" prodaje meso kengura ili žirafa, uvezeno smrznuto sa svih strana sveta.


Slična, ali nešto manje pošast se zove krivotvorenje namirnica. Iz udruženja potrošača upozoravaju da se u BiH prodaju maslinovo ulje razređeno jeftinijim uljem od suncokreta, mešaju se vina i lažira njihova starost, u čajeve se dodaje obična trava i paprat, a krivotvore se mleko i med. Posebno je zanimljiv slučaj pronalaska zrna kukuruza u kafi jednog domaćeg proizvođača.


Predsednik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković ističe da se na tržištu BiH nalazi mnogo proizvoda koji ne bi mogli da se pronađu ni u jednoj normalnoj zemlji. Razlog što građani kupuju takvo smeće je niska cena.

Da li je meso ispravno

- Naš prosečan građanin nije u poziciji da mnogo bira već uzima ono što je najjeftinije. Na tržištu kao što je naše plasman sumnjive robe je zbog toga unosan. Zato ne čudi što se često pronalaze opasne namirnice, zbog čega su odgovorne i inspekcije, ali i oni trgovci koji se odlučuju da takve proizvode prodaju - kaže Bošković.

I većina kupaca potvrđuje Boškovićeve reči. Cene se gledaju pod lupom, a deklaracije i rok trajanja uglavnom nikako.

Pooštriti kontrole

Igor Gavran

Ekonomisti smatraju da se hrana iz uvoza mora temeljno kontrolisati.


- Povodom zaustavljanja neispravnog mleka na granici s Hrvatskom digla se velika prašina, ali je možda već ranije neka pošiljka završila na našem tržištu.

 

Zbog zdravlja građana to se ne sme dešavati, pa hrvatsku robu iz uvoza dugoročnije moramo rigorozno kontrolisati. Moraju se kontrolisati i drugi uvozni proizvodi jer na našem tržištu definitivno ima svega - naglašava ekonomista Igor Gavran.


- Obično se snabdevam namirnicama u velikim tržnim centrima i hipermarketima. Kupovina može da potraje i preko sat vremena, ali se potroši uglavnom na razgledanje cena. Znam za sve priče o nezdravim proizvodima, pa pokušavam da vodim računa da ne uzimam baš svašta, ali za skupe proizvode novca nemam. Ipak, voće i povrće uzimam na pijaci od proverenih domaćih proizvođača - kaže Zdenka iz Banjaluke.


Zbog uvozne politike koja ugrožava građane i zbog svojih interesa odavno negoduju i poljoprivrednici u BiH. Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac tvrdi da u BiH postoji više od 50.000 firmi za uvoz čiji je rad nemoguće kontrolisati.

Krokodil na bilbordu

Sredinom prošle godine jedna domaća fabrika za proizvodnju mesa pokušala da je ukaže na problem uvoza nekvalitetnog i za zdravlje opasnog mesa, tako što je gazda tog preduzeća zakupio desetak bilborda u Banjaluci na kojima su postavljeni cenovnici kilograma mesa od kengura, krokodila i žirafa koji se u BiH prodaju kao prvoklasna teletina i svinjetina. Bilbordi su uklonjeni nakon što se gazda ove fabrike našao na udaru konkurentskih firmi.

 

Viršle od otpada

Dragutin Bošković upozorava da su posebno opasni suvomesnati i mlečni proizvodi, u koje se stavljaju razni štetni aditivi da bi im se produžio rok trajanja.
- Reč je prvenstveno o viršlama, kobasicama i raznim vrstama parizera. Oni se prave od životinjskog otpada, a puni su i raznih štetnih aditiva. Možda ove namirnice neće izazvati akutno trovanje, ali je sigurno da će vremenom ugroziti zdravlje potrošača - kaže Bošković.


- Niko ne kontroliše meso koje dolazi u kockama leda, a to šta narod jede najbolje se vidi po skraćenom životnom veku. Na naše tržište dolazi genetski modifikovano meso kome je rok davno istekao i koje je u zemljama porekla davno moralo da bude uništeno - kaže Usorac.


Inspektori za hranu RS su u spoljnotrgovinskom nadzoru na carinskim terminalima za devet meseci prošle godine otkrili četrdesetak pošiljki neispravne hrane. Reč je o mesu i mesnim prerađevinama, konditorskim proizvodima, začinima i povrću. Iz neispravnih pošiljki uništeno je 30 tona hrane, pošiljaocima je vraćeno oko 50 tona. Neispravne pošiljke hrane stigle su iz Bugarske, Austrije, Holandije, Poljske, Mađarske, Slovenije, Italije, Nemačke, Hrvatske i Srbije.

Kraj

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.02.2013. 13:30
Prostor Srbije,Crne gore ,Bosne itd je prepun hrane sa smetlišta zapada koji naši vični tajkuni uvoze i plasiraju nam da što prije napustimo ovaj svijet jer oni su sami sebi dovoljni i njima ne treba niko osim njih sami .
Četvrtak 28.02.2013. 13:21
Сад ће Влада Србије и Министарство Пољопривреде да се огласи и да каже да је у Србији све исправно и да се све редовно контролише !!!
Petak 01.03.2013. 13:16
Pod hitno smeniti Boškovića i Usorca - svojim kompetentnim izjavama "truju" ekološku i političku sredinu i urušavaju ugled tamošnje vlade !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online