Vesti

1

Ustavni sud razmatra Jeremićevu žalbu

Izvor: Danas

Ustavni sud razmatra Jeremićevu žalbu

 

Kako je Danasu rečeno u USS-u, "povodom inicijative Vuka Jeremića za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke GO DS (broj 009/02-28) od 28. decembra 2012, koja je Sudu podneta 19. februara 2013, formiran je predmet s oznakom IUo-72/2013".

U navedenom predmetu određen je sudija izvestilac i stručni saradnik, a postupak je u toku, kažu u Ustavnom sudu.

Jeremić, koji je i predsedavajući Generalne skupštine UN, rekao je prilikom podnošenja inicijative USS da je odluka GO DS-a da svi ministri bivše vlade iz redova demokrata treba da vrate poslaničke mandate stranci ili će biti isključeni iz nje "duboko suprotna duhu i slovu Ustava i osnovnim ustavnim načelima" i da očekuje da će "Ustavni sud ustati u odbranu Ustava i time pokazati neprihvatljivost pravne i političke samovolje kojom se krši Ustav".

Kada je reč o rokovima za postupanje, u USS-u za Danas kažu da ni Ustavom, ni Zakonom o Ustavnom sudu, niti Poslovnikom o radu USS-a nisu propisani rokovi u kojima je Sud obavezan da postupa po inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti opšteg akta.

"Imajući u vidu broj predmeta u radu, Ustavni sud kvartalnim Planom i programom rada, koji se usvaja na sednici svih sudija, određuje koji će se predmeti rešavati prioritetno, naročito vodeći računa o redosledu prijema, te će u skladu s tim postupati i kada je reč o ovom predmetu", kažu u USS-u.

U DS-u juče nisu želeli da komentarišu pokretanje postupka po Jeremićevoj žalbi.

Kako su demokrate ranije saopštile, "Jeremić je očigledno odlučio da vodi svoju politiku, kako je to često radio i prethodnih godina, mimo odluka stranačkih organa, a to i jeste razlog zbog kog je isključen iz stranke".

DS navodi da Jeremića "nije isključio predsednik stranke, nego Izvršni odbor, sa 43 glasa za i jednim glasom protiv" i da je odluka GO DS doneta sa 250 glasova za i 21 glasom onih koji su bili protiv ili uzdržani.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jedva cekam

Jedva cekam da vidim progonitelje nadasve obrazovanog,politicki iskusnog i patriotski nastojenog g. Jeremica kako podvijenog repa idu tamo gde im je mesto.