Ponedeljak, 25.02.2013.

13:14

Uprava: Povećan aflatoksin

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede navela u dopisu veterinarima koji kontrolišu pojavu aflatoksina M1 u mleku da je on iznad dozvoljenih granica.

Izvor: Beta

Default images

Kako se navodi u dopisu šefici veterinarske inspekcije Sremskog okruga Emini Milakari, u koji je agencija Beta imala uvid, veterinarima na terenu dato je uputstvo da prilikom nadzora gazdinstava preporuče da se hrana koja je plesnjiva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz ili silaža.

"Zbog pojave aflatoksina M1 u mleku iznad dozvoljenih granica, molim Vas da u toku vašeg aktivnog nadzora na gazdinstvima date preporuku da se hrana koja je plesnjiva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz, silaža", piše u dopisu koji je veterinarima upućen danas.

Veterinarima je dato i uputstvo da se gazdinstvima preporuči da se u ishrani koristi mineral zeolit, koji se kao ekološki preparat koristi u poljoprivredi, stočarstvu, živinarstvu, farmaciji i medicini za detoksikaciju organizma i prevenciju raznih problema koji mogu nastati nepravilnom ishranom ili usled poremećaja metabolizma.

Specifična struktura kristalne rešetke minerala zeolita omogućava njihovu upotrebu kao mineralnog sunđera koji skuplja sve otrove u organizmu, vezuje ih za sebe i s fekalijama izbacuje napolje, ne ostavljajući za sobom nikakve hemijske zaostatke.

Veterinarska inspekcija zabranila je danas proizvodnju mleka na 12 farmi zbog povišenog nivoa aflatoksina u mleku, izjavila je načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin, koja je gostujući na TV Pink rekla i da očekuje da će za nekoliko dana "blokirane" farme imati "čistu situaciju" - mleko neće morati da se uništi, već će ići do mlekara.

Po njenim rečima, danas se očekuju rezultati za 24 farme.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da je mleko koje se nalazi na policama prodavnica u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno za upotrebu, dodavši da je država na vreme reagovala.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da su najnovije analize mleka pokazale da aflatoksina ima sedam puta više od dozvoljene količine.

LDP će tražiti sednicu Skupštine zbog mleka

Liberalnodemokratska partija zatražiće posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o pitanju ispravnosti mleka i na kojoj bi stručnjaci izneli prave informacije o njegovoj bezbednosti, najavio je poslanik te stranke Bojan Đurić.

On je novinarima u parlamentu rekao da su, kada je mleko u pitanju, zakazali svi i da je ta afera najbolja potvrda teze te stranke da je u državi "sve trulo i da se raspada".

"Tražićemo posebnu sednicu parlamenta na kojoj bismo doneli nekoliko zaključaka. Prvi je da se političari potpuno uzdrže, da proglase neku vrstu moratorijuma i da u narednim danima ne govore o ovome. Preklinjemo ih da se makar u narednih nekoliko dana uzdrže od ovog rata", kazao je Đurić.

On je dodao da pred parlamentom o toj temi, osim nadležnih iz državnih organa, moraju da govore i stručnjaci, a da je jedno od pitanja na koje treba odgovoriti i to gde su još neslaganja u standardima i pravilima kada je reč o bezbednosti hrane.

Đurić je dodao da nikada više evropske pravilnike i zakone ne treba usvajati kao do sada - da se ne zna šta oni znače i kako ih sprovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: