Svi u Boga verujemo!

R. Dr.

21. 02. 2013. u 20:57

Gotovo celokupno stanovništvo izjašnjava se kao religiozno, najviše pravoslavaca. Ateista dvostruko više - 80.000 građana, a 220.000 odbilo da izjasni

U BOGA veruje 94 odsto stanovništva Srbije. Najbrojniji su pravoslavni hrišćani, kojih je 6,4 miliona ili 85 odsto stanovništva. Ipak, broj ateista u Srbiji je tokom poslednje decenije dupliran i danas ih je oko 80.000.

Da je Srbija u samom evropskom vrhu po religioznosti stanovnika potvrdili su i podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji je u četvrtak objavio rezultate popisa iz 2011. goidne, koji govore o veroispovesti građana. Oni su pokazali da se ogroman broj žitelja republike oseća religioznim, kao i da je procenat verujućih, uprkos padu broja stanovnika, približan rezultatima popisa iz 2002. godine.

Najbrojnija verska zajednica u Srbiji je hrišćanska, kojoj pripada 6,6 miliona građana. Ovom krugu, pored pravoslavaca koji apsolutno dominiraju, pripada i 356.957 katolika (5 posto), 71.284 protestanata, kao i 3.211 onih koji su se izjasnili kao pripadnici drugih hrišćanskih učenja. Na drugom mestu po broju vernika su muslimani, kojih je 222.828, što čini oko tri posto ukupne populacije. Za njima slede pripadnici više religija istoka (budisti, hinduisti i drugi), kako se izjasnilo 1.137 građana, i članovi judaističke zajednice kojih je svega 578.

Sliku položaja religije u društvu kompletira i 4.000 sumnjičavih, koji su se izjasnili kao agnostici, ali i 220.000 građana koji su iskoristili ustavno pravo da ne odgovore na pitanje o veri.

- Odgovori na pitanje o veroispovesti prikupljeni su na osnovu ličnog osećanja građana - objašnjava Snežana Lakčević iz RZS. - Svako je bio slobodan da se izjasni na osnovu svog doživljaja religije. Popis je tako zabeležio i gotovo 100.000 građana koji su dali odgovore koji nisu mogli da budu uvaženi kao pripadnost konfesiji.

Pravoslavni vernici čine većinu u najvećem broju opština u Srbiji, dok katolici dominiraju u osam opština na severu - Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Kanjiži, Senti, Adi, Bečeju i Čoki. U Kovačici i Bačkom Petrovcu najviše je protestanata, a reč je o Slovacima koji pripadaju Slovačkoj evangelističkoj crkvi. Muslimanski vernici najbrojniji su u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Ovi podaci potvrdili su i istraživanja objavljivana prethodnih godina, čiji su rezultati Srbiju smeštali među najreligioznije države u Evropi. Procenat od 94 posto verujućih prevazilazi međunarodni prosek koji se kreće oko 60 procenata verujućeg stanovništva.

MOLE SE i MARKSU

GRAĐANI Srbije, sudeći prema rezultatima popisa, mole se i Karlu Marksu, Bitlisma, Gandiju,

miru u svetu, Bogu Perunu... Popisivači su u rubrici za veroispovest beležili i odgovore - pacifista, roker, mistik, hedonista, komunista, džedaj... Statistika je, međutim, ostala uskraćena za tačan broj ovih ”vernika”, jer svi zbirno čine kategoriju ”nepoznato”.

CRNOGORSKI PROGOVORILO 2.519 GRAĐANA

SRPSKIM jezikom kao maternjim se služi 6,3 miliona građana Srbije, što je 88 posto populacije. Mađarski je maternji 243.146 (3,38 posto), a bosanski 138.871 (1,93) žitelja Republike. Poslednji popis stanovništva pokazao je i da gotovo svi jezici, beleže pad broja građana koji ih govore. Najveća oseka postoji kod korišćenja albanskog, mada je 0,19 posto građana koji ga govore pod znakom pitanja zbog bojkota popisa ove manjine. Između dva popisa za 43.362 smanjen je broj građana kojima je maternji mađarski, 8.300 onih koji se služe hrvatskim i 7.700 slovačkim jezikom. Izuzetak od ovog pravila jeste romski, koji beleži 0,3 posto građana kojima je ovaj jezik maternji. Nešto više nego 2002. je i onih koji kao maternji ističu bosanski i ruski jezik. Svoju premijeru na popisu stanovništva Srbije imao je crnogorski jezik, koji je kao maternji navelo 2.519 građana, što čini oko 0,04 posto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (82)

Игор

21.02.2013. 21:04

Велики православци и велики Срби али... само на папиру.

Branko

21.02.2013. 21:29

Normalno, krizna situacija u Srbiji traje već četvrt veka, u toj i takvoj situaciji ljudi traže duhovno utočište izvan racionalnog sveta - u religiji, Bogu, tj u iracionalnim svetu. Već viđeno.

Dejan J

21.02.2013. 22:26

@Branko - U tom iracionalnom i zamisljenom svetu zive takvi kao ti,jer ti verujes u materiju stvorenu tako da ni ne znas kako je stvorena a u onoga koji je sve stvorio Boga jedinoga ne verujes pa ti vidi ko u sta veruje,nijedno objasnje nemate sve sto znate izmisljate sami ali zivot je nematerijalni i stvoren je recju Bozijom koju ti nerazumes i ne vidis,zato i veruj da si od amebe postao a kako je ameba postala neka ti Darvin objasni ako je ikako moguce.Slava Bogu sada i u sve vjekove vjekova.

Zoran1

22.02.2013. 00:59

@Branko - Branko,Nisu svi takvi ima i onih sto utociste traze u nemogucim i sasvim nedokazanim teorijama. Kao na primer oni maloumnici koji veruju da je sve nastalo od nista. Kada si zadnji put video da se nista pretvorilo u nesto? Ima i onih sto veruju da je zivot nastao od mrtvih kemikalija a to niko nikada nije dokazao da je moguce. Za zivot su potrebna dva zivota musko i zensko u slucaju coveka i to znaci da bi oboje morali nastati u isto vreme da bi bilo mogucnosti za zivot. :)

zoks

22.02.2013. 08:38

@Branko - Branko@ Oni koji ne veruju u Boga,na bilo koji nacin,i ne treba da komentaarisu ovu temu!A za one koji veruju i znaju sta pise u Svetom Pismu u vezi materijalizma"ne dozvoli da ti dusom i srcem ovladaju ovozemaljska blaga,jer vi niste deo ovog sveta"!Pozdrav za sve vernike u Gospoda,Njemu se molimo,pred Njim ponizno,a pred covekom uspravno! "Ne ubij,ne lazi,ne ukradi,...."!!Kud ce lepse?A mi sta radimo?

Ja

21.02.2013. 21:33

ma sve sami vernici, naročito za Božić, Uskrs i Slavu, a onda kad im nešto loše krene psuju tog istog Boga

pepito

21.02.2013. 21:34

Pravih vjernika i ateista je zapravo malo. Mnogi koji misle da vjeruju cesto su tek sujevjerni, neprosveceni, tradicionalni. Pak oni koji se izjasnjavaju kao ateisti osim ako nisu stari partizani pa su dosledni ideologiji, cesto su otudjeni od porodice, pripadnosti bilo kakvom patriotskom osjecanju cak su revoltirani time i namjerno negiraju. Ateista moze biti visoko moralan covjek koji glasa sve stranke a cesto nijednu, ali se cini ovi iz LDP mirisu odreda na ateizam, i strogo su protiv SPC.:)

Vlada Kragujevac

22.02.2013. 00:33

@pepito - Evo ja sam ateista, pročitao sam Bibliju (za razliku od većine vernika), nikada ne psujem boga, služio sam vojski iako nije obavezna, završio sam fakultet i nisam član ni jedne stranke, naravno da najviše volim svoju državu, nemam komunističko poreklo i sve ove tvoje prethodne tvrdnje sada padaju u vodu.

zoks

21.02.2013. 21:39

Nazalost vernici jesmo ali parcijalno,kad nam je u interesu!Mada,mozda nekima za utehu,nismo jedini!Braaco Srbi pitajte popove zasto vam ne pokazuju Sveto Pismo za koje Pravoslavna crkva kaze da je Rec Gospoda Boga?

Zoran1

22.02.2013. 00:54

@zoks - zoks ako bi popovi narodu pokazali Sveto Pismo i ucili ih sta zaista Sveto Pismo kaze narod bi shvatio koliko vodje crkve grese sa svojom politickom borbom i nepripovedanjem Svetog Pisma.

Gedža

22.02.2013. 07:10

@zoks - O čemu ti zboriš brate? Ko to od koga krije Sveto pismo?! Pa Bibliju imaš u svakoj knjižari, nije ovo Srednji vek. A ko ima internet može i tamo da sazna gotovo sve što ga zanima o njegovoj veri.

sloba

22.02.2013. 07:14

@zoks - Pa brate idi u knjizaru pa kupi sebi sveto pismo. Ako nemas para evo ti link pa ga citaj online. Sveto Pismo nije lako razumljivo, pazi da Ti ne dosadi vec posle nekoliko poglavlja.A evo i linka http://www.pouke.org/svetopismo/Ovo je nase pravoslavno nije sektasko Sveto Pismo.Nebi bilo lose da vernizi za pocetak pocnu da pisu rec Bog velikim slovom kako dolikuje.

zoks

22.02.2013. 11:07

@zoks - Gedza@ Mene su mama i tata kod kuce ucili o veri i Svetom Pismu!Nije Bog rekao popovima da se Sveto Pismo drzi u knjizarama,nego im je rekao "idite i govorite narodu"!A sta oni rade?Pa toliko su se,ogromna vecina,ugojili od ovozemaljskog zivota da ni u obicnim autima ne mogu da stanu nego se dzipovima moraju voziti!

Dejan J

21.02.2013. 22:18

@Munib - Vi da verujete u Boga nebi vas ni bilo ni u Bosni ni u Hrvatskoj a kamoli na Kosovu jer ste vi jedinoga Boga prodali za veceru tako da ti komentar nije na mestu!!!

ardOJ

21.02.2013. 22:44

@Munib - Bilo bi to divno kada bi mi kao narod jednom stavili tacku kod ovih koji bacaju blato po pravoslavlju. Jedan od najcescih orudja s' kojim se koriste je to da se navode pravoslavcima i delatnicima pravoslavlja. Tome mora biti kraj, kad tad.

Ivan

21.02.2013. 21:47

Ovo je zemlja laznih vernika, budimo iskreni. Al se to na prvi pogled ne vidi zbog tih silnih Slava koje Srbi praznuju. Na tim slavama se uglavnom jede, pije, prica o politici, ni traga tu nema o poboznosti. Ni crkva nije bolja-svuda voli da se mesa, u politiku najvise, popovi su trgovci koji masno naplacuju opela, voze besna kola....al se to brzo zataska, zbog imidza crkve. Dakle, uz manje izuzetke, Srbi su kvazipobozan narod.

zoks

21.02.2013. 22:24

@Ivan - Ivan@ Slave nemaju apsolutno nikakve veze sa verom!O popovima je sve receno u Svetom Pismu,zato ga i perfidno kriju od naroda!

Le Le

21.02.2013. 21:49

Kakvi vernici,najveci nevernici smo,najvise zla cinimo sami sebi.Crkve su pune naroda,a iz crkve trce kod vracara.

Zoran1

22.02.2013. 00:52

@Le Le - Svestenici i monasi bi definitvno mogli da se malo vise potrude da uce narod ali nazalost malo njih ima vremna za to od unutrasnjih crkvenih politickih poteza u koja su se upleli. Jedina i najbitnija duznost crkve je da pripoveda jevandjelje a ne da se bavi glupostima.

JOdra

21.02.2013. 21:51

Mi srbi smo u suštini Ateisti. Oni što kobajagi veruju u Boga, čine to iz tradicionalnih razloga ili da ne bi bili izloženi pritisku večine! Da je kod nas verovanje u boga samo deklarativno možemo videti kada Srbin sa slašću počne da psuje Boga i sve svece....

ardOJ

21.02.2013. 22:41

@JOdra - Pricaj u svoje ime, a ne "mi". Ako su tvoji pogledi takvi, osloni se na sebe i svoj stav . U vezi psovanja si tacan, no gledajuci na prosla zbivanja, kao npr.: komunizam i arnautska vladavina, dobro je da smo uopste uspijeli sacuvati veru i njenu srz. Vecina se ne drzi pravoslavlja, pogotovo oni koji bi ga trebali propovijedati cestito. Pak je dovoljno i ono malo vernika koji veruju svom dusom, pa ti zbori sta 'os."Kakve su ti misli, takav ti je zivot."

Pera pisar

21.02.2013. 22:20

za Munibapa šta onda reći za Stepinca, Pavelića, Tuđmana,za zločine u Slavoniji, Lici ,Dalmaciji nad Srbima, za stotine spaljenih crkava, uništena groblja, porušene spomenike umrlima,za prisvojene - ukradene kuće, stanove. lokale, vikendice na moru, neisplaćene plate i penzije...ukratko u tri reči - etničko čišćenje i genocid...misli malo o tome, svaki dan...

Zoran1

22.02.2013. 00:44

@Pera pisar - Procitaj Sveto Pismo od korica do korica i imaces sve odgovore na tvoja pitanja i jos puno vise. Imaces i spasenje ako otvris srce dok citas.

Zoran1

22.02.2013. 00:41

@Aleksandar69 - Aleksandar69,Procitaj Psalm 14:1 u Svetm pismu pa vidi da Bog tebe licno spominje.

Vladimir

21.02.2013. 22:37

Pogledajte samo oko sebe ko živi u skladu sa Božijim zapovestima i sve će vam biti jasno.Da smo pobožniji ne bi nas ovakve nesreće snalazile.Srbi su bogohulan narod.

Gradjanin

22.02.2013. 00:19

@Vladimir - Ne samo Srbi, to je problem uopste sa narodom, Srbi su jos i dobri kakvih ima ...

BeogradZemun

21.02.2013. 22:53

Naravno ovo je i bilo za ocekivanje, samo sto moramo uraditi nesto kako bi to i pokazivali u praksi, narod veruje da bog postoji samo je pitanje koliko postuju bozije zakone.

zoks

21.02.2013. 23:08

@BeogradZemun - U Svetom Pismu pise "da je sirok put u propast i mnogi njime hode,a uzan je put koji vodi u spasenje i malo njih njime hodi"!

Jabre

22.02.2013. 00:26

@BeogradZemun - Oni koji su protiv Bogova završe kao Sisifus u Tartarusu.

Sandor

22.02.2013. 00:36

@BeogradZemun - Tebe bi svaka potencijalna popadija,pozelela zbog izvrsnog znanja i poznavanja teologije.A zbog drugih stvari odnosno poznavanja ne znam

Zoran1

22.02.2013. 00:37

Nazalost u Srbiji mnogi veruju u nesto sto oni misle da je Bog. Srpska himna pocinje sa recime "ISUSE BOZE RASPETI I SVETI". Znaci himna ti kaze ko je Isus kao i Biblija a upitaj na ulici 100 Srba ko je Isus pa vidi ako ti daju tacan odgovor. Bibliju je procitao mozda jedan u hiljadu ako i toliko ali himnu skoro svi znaju i opet neznaju najbitniju istinu univerzuma. :(Zar je onda cudo da se nas narod nalazi u situaciji u kojoj je?

nikolas_bar

22.02.2013. 00:38

Не допада ми се из једног разлога а то је да број становника константно опада! Ја сам православац и ми смо на највећем губитку.

Dejo

22.02.2013. 01:07

Jedini "Bog" u koga veruje 3/4 Srba je $. Prodali smo dusu dlavolu vrlo jeftino, braco i sestre.

Joca Neverovnik

22.02.2013. 02:27

Ocigledno se vidi da je 99,99% komentatora popovi a ostalo su oni od kojih niko nema koristi pa ni sami od sebe. Da nisu izmislili bogove - paganstvo pa potom jednog boga, jos uvek bi postojalo ljudozderstvo. Bilo je veoma tesko naci dovoljno hrane pa se nista nije bacalo. Ali sa ukljucivanjem boga u zivot ljudi su prvo izbegavali da jedu zive ljude a potom su jeli samo mrtve. Naravno, prethodno su ih ubijali. Najzad su ljudi prestali da jedu ljude jer su se plasili boga - nekog nepoznatog.

licemerje

22.02.2013. 03:43

Mi smo vernici samo na papiru. Najveci su "pravoslavni vernici i patriote" oni sto nose zlatne krstove oko vrata i izgraviran krst sa cetiri "s" na rucki od pistolja, huligani koji mrze sve koji nisu Srbi ili Rusi, politicari su jedni od "najiskrenijih" vernika, bivsi komunisti koji danas drze lekcije o veri, svestenici koji brane pedofile u mantijama, grle se sa politicarima i osudjuju pedere i zapadne sile zla...Nisam neko ko bi trebalo da bude primer vernika ali nisam ni toliki licemer.

Andesila

22.02.2013. 04:34

Ja sam jedan od rijetkih ljudi koji vjeruje u Boga i "silu nebesku" ali ne vjeruje u religije. Ja ne mogu da shvatim da ljjudi poistovjećuju Boga (univerzum, "silu nebesku") sa religijama. Vidite ! Ljudi koji vjeruju samo u boga nijesu u sukobu sa drugim ljudima, pa makar taj drugi bio i religiozan. Recimo, Sukob u Bosni nije vođen između boga, več između religija, veoma bliskih naroda. Nažalost, daras ljudi opijeni religijom ne vide boga, već ideološke vrhovne poglavare kao bogove.

sMile

22.02.2013. 05:37

Sto se tice Srba, sprdali se s Bogom 60 godina i cak zabranjivali verovati, imali su samo jednog Boga, a to je onaj sto lezi u kuci cveca i KPJ. Kad je vrag dosao po svoje onda Boze pomozi,,!! ;-))

Novak

23.02.2013. 12:57

@sMile - Normalno je da svi ljudi vjeruju u boga i "silu nebesku" , tj. univerzum. Ali se postavlja pitanje da li je normalno vjerovati religijama? Postavlja se pitanje da li su religije zavjesa između boga i ljudi? Postavlja se pitanje postajanja stotine različitih religija (ideologija)? Postavlja se pitanje koliko grijeha nose religije pred bogom (univerzumom). Nama su dobro poznati : Krstaški ratovi, Turska osvajanja, prvi i drugi svjetski rat, rat u Bosni. Sve su to bili religiozni ratovi.

Petar Rakonjac

22.02.2013. 06:26

Obicne gluposti.Ja sam kao mali bio krsten u katolickoj crkvi,pa sam se pokrstio u pravoslavnoj.Ziveo u zabludi 25 godina da je religija vazna.Ovih dana cu da uzmem muslimansku veru.Zasto?Pa eto moze mi se.Pa postavljam pitanje.Da li ce se bog naljutiti na mene,da li je to neispravno?Da vidim ja tog coveka koji ce da kaze da je to pogresno.Bog je visa sila,stvoritelj u koga verujem.Religija je oruzije unistenja i obicna izmisljotina.Moja religija je nauka,a bog je nesto drugo.

Svetosavac

22.02.2013. 10:15

@Petar Rakonjac - Petre,kao grešan čovek daću sebi za pravo da ti dam jedan savet,pri tome ne mislim da sam mudriji od tebe,možda samo znam nešto sa čime nisi upoznat.Gospod Isus Hristos je živeo na zemlji,preko svojih učenika,Apostola i Svetih Otaca,ostavio nam je učenje o veri,živom rečju,od tog učenja nije odstupila jedino Pravoslavna vera i to je činjenica,lako proverljiva.Istražuj zarad istine,sopstvenog spasenja i spasenja svojih bližnjih.Svako dobro!

zoks

22.02.2013. 13:23

@Petar Rakonjac - Petre,i Muslimani su religija!!!Veru menjaju nestabilni ljudi i niko ih ne postuje!

Maja

22.02.2013. 15:23

@Petar Rakonjac - Veru preispituju ljudi koji istrazuju, zeljni su znanja i saznanja, razmisljaju i donose odluke svojom glavom. Vera ne bi trebalo da bude nasledjena, tata me krstio, pa sam pravoslavac, nego odluka, svojevoljna. Nas individualni osecaj.Nije sramota promeniti veru, nego je sramota slepo verovati a nikada se ne zapitati zasto. Ni Bibliju ne procitati.

Deda Miloje

23.02.2013. 10:24

@Petar Rakonjac - Petre,da je vera pravoslavna istinska i prava,pokazuje paljenje Svetog ognja svake Velike subote u Jerusalimu. Oganj se pali samo kod sveštenika pravoslavne veroispovesti tj. patrijarha i ni kod koga više.Pokušali su drugi,ali nisu mogli.Pravoslavlje je pravi put-dok je naše vere,biće i života.Sve najbolje i želim da što više naučiš o našoj veri i da se u njoj utvrdiš.

Prason 34. reda

22.02.2013. 06:30

imaš ljudi koji ne veruju ni u Boga ni u đavola ali su im zapovesti bliske i po njima žive, mada instiktivno, odlaze u crkvu, pale sveću, ali za njih je to samo ekskurzija i ništa više od toga

Gagi

22.02.2013. 09:04

"Svi u Boga verujemo!" Pa, ispod... 80.053 ateisti, 4.000 agnostici, 220.735 se nisu izjasnili. Odakle onda da svi veruju u Boga?

Delija Germany

22.02.2013. 09:26

Od kada aktivno citam novosti i komentare koje ljudi ostavljaju primetio sam i Zoksa koji cesto ostavlja komentare. Imamo do sada isto misljenje o svemu sto se tice desavanja u Srbiji. Svidja mi se da komentar svedes na srz i po meni si veliki Patriota. Nastavi dalje. CCCC

Duleee

22.02.2013. 12:42

@Delija Germany - Pa sta ti trazis onda u Nemackoj?! Ti kao patriota i nacionalista zivis i radis u zemlji koja trazi da priznamo Kosovo?! Gde je tu patriotizam ili i on podleze moci i uticaju evra?!

zoks

22.02.2013. 13:21

@Delija Germany - duleee@ Kakve veze ima gde ko zivi.....ono sto nije za odobriti ne sme se odobravati!Po toj tvojoj logici ako volim slaninu treba da stanujem sa svinjama?Ti mislis da nema u Nemackoj ljudi koji se iz petnih zila ne slazu sa politikom Bundestaga?

djape

23.02.2013. 10:43

@Delija Germany - Ne treba ispaljivati prazne metke 'Duleee'!Ko i gde radi, to je njegov problem, jer kad ne znas zbog cega su ti ljudi u nekoj drugoj drzavi primorani da rade i stanuju, onda nemoj nikog da napadas i osudjujes!!Svako ima svoju zivotnu pricu, kao i ti!Uostalom, svi danas zivimo i to bilo gde pod uticajem prokletih para - nazalost!!!

Maja

22.02.2013. 09:44

Ne znaju ni oni u sta veruju, da ih pitas najosnovnije stvari iz hriscanstva, ne bi znali odgovor.Busaju se da su pravoslavci isto kao sto se busaju da su Srbi, jer ovde u Srbiji pravoslavlje=srbin. Ako nisi pravoslavac, nisi ni Srbin.

mile

22.02.2013. 12:53

@Maja - Sestro;jesam srbin ali nisam pravoslavac niti verujem u crkvenu propagandu.Ko kaže da nisi srbin ako nisi pravoslavac?Koje nebuloze!Daj manite se gluposti!

Maja

22.02.2013. 15:19

@Maja - Pa nisam ni ja. Ne pali se, nije to moje misljenje, nego 95 % "Pravoslavaca" od kojih je verovatno 1,5 % zaista i procitalo Bibliju. Nisi patriota ako nisi pravoslavni vernik,tvrde. A da popricas sa njima malo o religiji, video bi kolike su neznalice.

Frojd

22.02.2013. 16:40

@Maja - Prepreka u vasim pogledima:s'o sudite po cijelini? Otkud vam pravo? Nagovestavam, mi bez pravoslavlja ne bi nista bili niti sacuvali. Vi bukvalno sljastite sa umom. Srbin, dobar i jak srbin, moze biti samo pravoslavac a ne zmija s' riznicom znanja. Ako nekome smeta ovakvo misljenje onda neka ne slusa, meni to vase generalizovanje pravoslavaca mnogo smeta. Tako da, ako imate sta protiv pravoslavlja: svet je velik, izaberite si drzavu bez pravoslavlja.

JOVAN

23.02.2013. 17:16

@Maja - Da Frojde, ako nismo pravoslavci, mozemo slobodno da napustimo Srbiju. Tako je i Hitler govorio onomad... Samo sto je velicao neke druge osobine, dok su svi ostali bili "zmije", kako ti kazes. A zmije treba pobiti, zar ne? Kako te bre nije sramota?!

Navoj

01.03.2013. 16:14

@Maja - Gde sam naveo da se nevernici trebaju pobiti?Sto mi izjave, sa kojim sam nesto mnogo ljepse namerao, kitis uvelim ruzama?Ko ti daje pravo da me bacas u isti lonac sa pravoslavcima, koji se upravo, radi lakseg zivota navode pravoslavcima?Eto,sam si pokazao svoju slabost razmisljanja. Zapitaj se koga bi trebalo biti sramota.

JOVAN

05.03.2013. 01:21

@Maja - "Tako da, ako imate sta protiv pravoslavlja: svet je velik, izaberite si drzavu bez pravoslavlja."Proterivanje, ubijanje... Nije daleko jedno od drugog. U svakom slucaju, ako nisam pravoslavac, po sopstvenom ubedjenju, a ne po nasledstvu ili pomodarstvu, idalje ne vidim sto bih menjao drzavu zato sto u ovoj zivi vecina pravoslavaca?!

Iva Tanacković

17.07.2013. 06:13

@Maja - Ne znam šta mislite da sačuvate kad ne znate maternji jezik. Evo, u dva komentara našla sam vam desetak grešaka. Molim vas.

Trijezna

05.12.2013. 08:43

@Maja - Konacno jedan pametniji komentar bez ispranog mozga. Patriotizam NEMA veze sa religijom kao sto ni zakoni ne bi trebali biti. Religija je licna stvar, i ni jedna drzava to ne bi trebala nametati. Voljeti svoju domovinu ne znaci vjerovati u Boga. Kakvih se gluposti sve necu nacitati.

Sigmund

22.02.2013. 11:18

Pročitajte "Nebesku liturguju" sv.Nikolaja Velimirovića i pokušajte da je razumijete. Ništa tako neposredno i istinito ne objašnjava stanje u kojem smo i u kojem ćemo biti , kao što to čini ovo djelo.

Frojd

22.02.2013. 16:16

@Sigmund - Svaka vam cast, vase misljenje o svemu ovome nadjacava sve ostale ovde. Upoznat sam, veoma dobro ako to pridaje znacenju, sa Freud-ovim, Sartr-ovim, Berkeley-ovim, Leibniz-ovim, Kant-ovim itd. djelima i sta sam najzad sebi kao zakljucak doprineo: nemarno mi vreme prodje. "If anyone could prove to me that Christ is outside the truth, and if the truth really did exclude Christ, I should prefer to stay with Christ and not with truth." F. M. Dostojevski.

Miro I.

23.02.2013. 17:38

@Sigmund - Voleo bih da znam gde su svrstani SVI oni Srbi koji posecuju VRACARE i GATARE, jer ako veruju u Boga NE bih smeli niti mogli da veruju u DJAVOLA.????????????????

soweto

22.02.2013. 15:47

Pravoslavlje u Srbiji nije vera nego ideologija - otuda i ovi rezultati ankete. Pod pritiskom klerikalne propagande, na čelu sa SPC ljudi misle da je to nešto pozitivno ako se izjasne kao vernici. Nema to veze sa verom.

Sofija

23.02.2013. 00:06

Вера се животом показује, односно кроз наша дела. Битно је веровати, али и живети по вери. Јер ,,вера је без дела мртва" (апостол Јаков).

Boban

23.02.2013. 10:37

@Sofija - svaka cast,vidi se da znas ili si samo prepisala :))) !!! nazalost u svemu ovome se vidi koliko mi Srbi verujemo u Boga i koliko znamo o Bogu,ali svi se izjasnjavamo-SVI VERUJEMO.... jadni mi kad samo povrsno verujemo u Boga i kad nemamo pojma sta je vera!!!

JOVAN

23.02.2013. 17:12

@Sofija - Ne izjasnjavamo se svi da "Svi verujemo"! A oni koji veruju, mogli bi malo vise da se pozabave verom,obicajima i pravilnom ponasanju.. Zalosno je sto su veru primili mnogi novokomponovani vernici, jer je "in" da se ide na slave, na paljenje badnjaka, itd. Isti ti od slava prave zurke i pijancenja,od Badnje veceri ispred crkve - paradu seljaka u trenerkama i patikama koji se takmice cija ce petarda jace da pukne, dok se "dame" u dekolteima,minicima i helankama bez gasenja mobilnog "mole" u crkvi

alex miles

24.02.2013. 04:17

@Sofija - Pa vise ni popovi ne znaju da sta je "vera", ali zato dobro znaju koji im djipovi odgovaraju. Vecina danasnjih komentara ukazuje na cinjenicu da koliko su popovi "pukli" i izgubili kontakt sa verom i ljudima ili pak recimo tamo nekim "vernicima".

svratila

23.02.2013. 17:35

meni je malo tužno, ako gledamo da je to objektivna slika, što ima tako puno vernika. jer obično je pravilo: što više vernika to je država zaostalija. samo kažem.

darvin

23.02.2013. 20:54

Čist dokaz koliko smo zaostali kao država, prepuna zaostalih vernika koji ne znaju ni u šta veruju. Stavite prst na čelo i razmislite. Ako smo nastali od životinja, evoluiralil, da li to znači da i životinje onda imaju svoga Boga? Gluposti.

4c

24.02.2013. 05:43

Prije ce biti obrnuto,da je 94% nevjernika.Uvijek nam je Bog u ustima,a kad treba pomoci bliznjemu svome,tad je "pomozi samom sebi,pa ce ti i Bog pomoci"

rade

17.07.2013. 12:15

Oooo,bezumni Darvine,vecu glupost za moje 34 godine nisam procitao!Pa zar stvarno verujes da smo postali od majmuna???Ti si slepac (duhovno si slep)Poveruj u Gospoda ISUSA HRISTA i progledaces,Mozda si ti postao od majmuna ali ja nisam, coveka je stvorio BOG nesrecni covece!Pa i taj nesrecni Carls Darvin je ostao nem kada je pokusao da dokaze teoriu evolucije jer je toliko toga tom nesretniku ostalo nejasno,samo Bog zna sve tajne i sve odgovore.HRISTOS VASKRSE!

Plik

17.07.2013. 12:27

@rade - Moram da podsetim sve pametnjakoviće da Darvinova teorija nigde ne kaže da smo nastali od majmuna, nego da imamo zajedničke pretke. Ispitivanja genetičara pokazala su da čovekoliki majmuni i čovek imaju više od 90 odsto istih gena. Sve to, međutim, nije razlog da svađamo nauku i religiju. Nauka se zasniva na sumnji i dokazivanjima, istinska vera ne traži dokaze nego se ona mera snagom uverenja.