Direktor Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović podneo je juče ostavku na tu funkciju, na zahtev dva reprezentativna sindikata ovog teatra, jer, kako je izjavio, ne želi da „učestvuje u gašenju i zatvaranju pozorišta u čiju je izgradnji i razvoju uložio 12 godina“.


– Ne želeći da učestvujem u devastiranju, urušavanju i razgradnji svega što je urađeno, ponudiću nadležnima svoju ostavku. Kažem nadležnima, a ne onima koji je tako zdušno traže – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vukobratović, koji je svoju ostavku prosledio Gradskom sekretarijatu za kulturu.

Podsetimo, dva reprezentativna sindikata, Samostalni sindikat i Sindikat muzičkih umetnika, tražili su odlazak direktora zbog njegovog dosadašnjeg rada kojim je „ugrožen rada kuće i socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, uz kršenje zakona i etike“. Oni su održali dva jednosatna štrajka upozorenja, 13. i 20. februara, a najavili su i potpunu obustavu rada.

Vukobratović je negirao optužbe članova sindikata podsetivši na veliki uspeh ovog teatra.

– Izvukli smo se iz blata jezera koje je ovde bilo pre 12 godina, opremili najsavremenijom tehnikom ovu zgradu, realizovali desetine uspešnih mjuzikala stranih i domaćih, uspostavili visoke izvođačke standarde, gostovali više puta u svim zemljama regiona, uprkos činjenici koliko je to skupo, odnosili nagrade na festivalima, učestvovali i na muzičkim festivalima, kroz surove audicije ozbiljno unapredili naše ansamble, i ono što je meni najvažnije, vratili publiku i dokazali da ovom gradu treba i takvo pozorište – istakao je on.

Kako je rekao, nije tačno da je potpisivao ugovore sa samim sobom, da je krađu računovođe otkrila budžetska kontrola (već da je on sam prijavio policiji), da je isplaćivao nejednake honorare, da je obmanuo UO pozorišta u vezi sa režijom predstave „Grk Zorba“, da je vršio bilo kakav pritisak na zaposlene, te da pozorište nije imalo šefa računovodstva od 2004. godine.

Povodom insinuacija da se zna ko je oterao Ivana Bosiljčića, rekao je da se to ne odnosi na njega i da se zna zbog kojih je ljudi popularni glumac napustio Terazije, a kao svoju krivicu priznao je to „što te ljude nije kažnjavao zbog narušavanja scenske discipline“.

On je pozvao zaposlene, njih 140, „koji su ga svojim potpisima ubedili da se kandiduje za treći mandat da javno kažu šta se to odjednom promenilo u njegovom radu, odnosu prema njima, vođenju kuće“.

Vukobratović je uputio javno pitanje gradskoj vlasti zašto je bez znanja ili bar konsultacija predsednika UO i direktora pozorišta smenila bez obrazloženja članove UO glumicu Minu Lazarević i dirigenta Milana Nedeljkovića, a imenovala glumicu Elizabetu Đorevsku i horistu Ljubišu Dinčića.

– Da li ovaj razvoj događaja potvrđuje da iza toga ima nečeg drugog i da je bilo potrebno posle 11 godina uspešnog rada uvesti krizu u Pozorište na Terazijama? Pitam, jer drugačije ne mogu da objasnim razloge zbog kojih je Grad dopustio, zdušno pomagao i ničim nije sprečavao da ne dođe do uvoza takozvane krize u pozorište koje radi savršeno – izjavio je on.

Vukobratović je dodao da mu je do kraja trećeg mandata ostalo samo tri meseca, a da će trenutno nastaviti da vodi kuću do konačne odluke nadležnih.

Ljiljana Stjepanović: Najprodavaniji u zemlji

Mihailu Vukobratoviću podršku je pružilo nekoliko glumaca.

– Ovde sam 37 godina. Sada više nisam zaposlena, već kao penzioner radim honorarno. I dalje sam aktivna i igram pet naslova. Imam potrebu kao umetnik da se zahvalim Mihailu Vukobratoviću za 12 godina vrlo predanog i posvećenog rada. Da mu se zahvalim što nas je zahvaljujući svom radu i kredibilitetu vratio na daske koje nam pripadaju, što je od jedne agonije u kojoj smo se nalazili 15 godina, kako zbog zgrade u kojoj smo se nalazili tako i zbog repertoara koji je bio na izdisaju, što je vizionarski napravio pozorište koje je trenutno najprodavanije u zemlji, a ne samo u Beogradu – istakla je Stjepanovićeva i dodala da većina zaposlenih misli kao ona, a ne kao 60 članova Samostalnog sindikata. Sa njom se složio i kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, a svoju podršku su dali i glumci Duško Radović i Vladan Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari