Ponedeljak, 18.02.2013.

16:00

Brisel, Berlin, pa čekamo 16. april

Ovo je ključna diplomatska nedelja u kojoj bi se moglo saznati kako će izgledati sever Kosova i hoće li Srbija dobiti datum za pregovore sa EU.

Izvor: B92

Default images

Premijer i potpredsednici vlade vodiće u dve najvažnije evropske prestonice, Briselu i Berlinu, ključne razgovore od kojih će zavisiti buduće odluke Evropske unije. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer najavljuje da bi prvi ključni datum mogao biti već 16. april

Najpre će za sto Ivica Dačić i Hašim Tači u kancelariji Ketrin Ešton u Briselu. Teme novih briselskih razgovora su već poznate - kako rešiti pitanje paralelnih institucija na severu i napraviti neke koje će svi priznavati.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je i da će se razgovarati o sudu u Mitrovici, ali i o prisustvu srpske policije na severu, mada sam premijer tvrdi da Srbija tamo nema svoje bezbednosne snage.

Sutra, peti put - licem u lice, naći će se Ivica Dačić i Hašim Tači, a taj susret bi mogao biti i odlučujući.

Pred polazak u Brisel, Ivica Dačić održava poslednje sastanke sa svojim ministrima, ali i sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović nada se da će Srbija svojim radom zaslužiti datum za početak pregovora i da će to biti početak nove etape ubrzanog razvoja.

I Priština priprema posebnu taktiku - dok je na ulicama Prištine pusto, jer je još jedan neradni dan zbog slavlja nezavisnosti, i Hašim Tači drži sednicu vlade.

"I naredni pregovori i traženje rešenja za sever, ali i bilo koje druge ideje koje će se naći na stolu, kao ona za povezivanje srpskih opština na Kosovu, sagledavaće se da li donose dugoročnu stabilnost ili će stvoriti još jednu Bosnu. Verujem da je Evropska unija odlučna da se ne dozvoli ponavljanje Bosne i da na Kosovu bude još više međunarodnog angažovanja i međunarodnog prisustva i narednih godina", kaže Adrijan Arifaj, analitičar iz Prištine. Dan kasnije, srpski zvaničnici će ići u Berlin. U nemačkoj prestonici delegacija Srbije, koju čine potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Milica Delević, imaće mnoge sastanke sa najvišim nemačkim zvaničnicima.

Razgovaraće s ministrima odbrane i spoljnih poslova, kao i sa specijalnim savetnicima Angele Merkel.

Vučić kaže da nas očekuju teški razgovori i da će građanima teško objasniti ako Srbija ne bude dobila odobrenje za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Predsednica skupštinskog Odbora za evrointegracije Milica Delević smatra da Srbija do aprila, kada će Evropska komisija predstaviti izveštaj o našoj zemlji, ima mogućnost da utiče na to da on bude pozitivan.

"Ovi razgovori će biti izuzetno važni, ali je važno i ono što će se dešavati u Briselu, kojim putem će ići dijalog i šta će biti ostvareno. Vreme još uvek teče da se rezultati postignu tako da ovi razgovori jesu važni ali u svetlu svega onoga što se dešava ili tek treba da se desi", kaže ona.

Šef Misije EU Vensan Dežer smatra da je Srbija "ostvarila značajan napredak" i "načinila praktične korake" na putu ka EU i da je sada u "važnom trenutku".

"Sva energija je fokusirana na Srbiju da dobije datum za početak pregovora o pristupanju. I raspored je veoma jasan - 28. juna će zemlje članice doneti odluku o ovom pitanju, a napredak je veoma vidljiv", kaže Dežer.

Poruka iz Brisela je jasna - hoće li biti datuma zavisi od uspeha u dijalogu s Prištinom i napretka u reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: