Popboks - Muzičko obrazovanje ne utiče na povećanje dečije inteligencije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 18.02.2013. 16:13

Muzičko obrazovanje ne utiče na povećanje dečije inteligencije

Najnovija psihološka studija u potpunosti odbacila popularno verovanje roditelja.

Kako piše Telegraph, naučnici su postavili drugu tezu - bolji uspeh u školi u vezi je sa sredinom iz koje dete dolazi. Što su uslovi bolji, to je dete uspešnije. Deca koja idu u muzičke škole, imaju bolje plaćene, visoko obrazovane roditelje i njihove vananastavne aktivnosti su veće nego što je to slučaj sa ostalom decom.

Vaspitanje, a ne časovi muzike sami po sebi, imaju odlučujući uticaj u razvoju mentalnih procesa kod dece, kao što su pamćenje, rezonovanje i učenje. Studija Glenna Schellenberga, psihologa sa Univerziteta u Torontu fokusirala se na 130 dece uzrasta od 10 do 12 godina. "Bili smo motivisani činjenicom da su deca koja uzimaju časove sviranja dobri učenici. Njihove ocene su više nego što to pokazuje njihov IQ, pa smo pomislili da bi njihove ličnosti mogle biti ključ za razumevanje ovog fenomena".

Zaključak ovog proučavanja je da pohađanje muzičkih časova nema nikakav uticaj na povećanje dečije inteligencije, i da su roditeljske investicije zarad sticanja edukativnih preimućstava deteta "potpuno gubljenje vremena". "Deca koja uzimaju časove muzike su samo drugačija kao ličnosti, ne i nadarenija. Ličnost i dalje ima presudnu ulogu u razvitku osobe", tvrdi se u studiji.

Profesor Daniel Levitin sa McGill univerziteta u Montrealu kaže da uprkos nalazima ove studije pohađanje muzičkih škola nije bezvredno: "Iako vas učenje sviranja muzičkih instrumenata neće načiniti boljim matematičarem ili sportistom, mislim da je dobro imati društvo u kome je što više ljudi na ovaj ili onaj način vezano za umetnost. Na kraju krajeva, uživanje u muzici je dovoljno dobra stvar".

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.