Moje obraćanje javnosti usmereno je ka tome da se smanji stepen agresije između dve strane, kako bi se sprečili eventualni događaji sa fatalnim posledicama. Sezona je započeta teškim rečima između Nebojše Čovića, predsednika Zvezde, i Predraga Danilovića, prvog čoveka Partizana. Uputio sam apel da se stane sa tim, kako bi se mržnja umanjila.

Uoči početka završnog turnira Kupa Radivoja Koraća atmosfera je bila naelektrisana zbog toga što Radnički godinu dana nije obratio pažnju na član Statuta KSS koji je donesen po preporuci Dušana Ivkovića, selektora Srbije, u vezi sa stranim igračima, sve u nameri da se našim mladim košarkašima da veći prostor u igri. Već tokom četvrtfinala Dejan Tomašević, potpredsednik KSS, najstrašnije je izvređan od strane domaćih navijača, a reč je o osobi koja je puno dala srpskoj košarci. Tenzije su zatim prenete na relaciju Kragujevac – Beograd, a dobio sam i određene informacije da su u prestonici Šumadije probušene gume na automobilima beogradskih registracionih oznaka. Mislio sam da su takvi događaji davna prošlost vezana za nekadašnju Jugoslaviju i međunacionalne razmirice. U takvom ambijentu došla je na red i finalna utakmica, kojoj su prethodile teške reči večitih rivala i njihova tendencija da u svakoj izjavi protivnika traže provokaciju. Da budem krajnje iskren, igrači su se sjajno ponašali u toku finala, pogotovo nakon prekida i isključivo zbog njih doneo sam odluku u dogovoru sa saradnicima, ali i predstavnicima klubova da se ipak odigra ponovljeni meč za „Žućkovu levicu“. Bio sam blizu odluke da ove sezone, zbog svih navedenih događaja, Srbija nema pobednika u Kupu Radivoja Koraća – veoma zabrinuto i ogorčeno počeo je razgovor Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije prilikom obraćanja javnosti dan nakon nemilih scena i prekida finala nacionalnog Kupa.

– Ne mogu da shvatim vređanje na ličnoj osnovi. Pominjanje supruga Igora Rakočevića i Nebojše Čovića u pogrdnom kontekstu prosto je nedopustivo. Rekao sam sudijama na poluvremenu da ukoliko se nastavi sa tom tendencijom prekinu meč. Želim da demantujem pisanje pojedinih medija da sam napadnut u toku finala. Jedan Zvezdin navijač me je opsovao, uzvratio sam mu, što nije primereno, a zatim je u delu tribina gde sam sedeo došlo do komešanja. Redari u hali počeli su da izbacuju pojedine navijače, a moje obezbeđenje je reagovalo u smislu lične zaštite, bez ikakvog fizičkog kontakta. Sam incident koji je prouzrokovao prekid meča, kada su se jedan ili dvojica navijača našli na tribini na kojoj su bili pripadnici Partizana, samo je posledica lošeg stanja u sportu. Ova garnitura ljudi u KSS uradila je puno dobrih stvari. Poboljšali smo uslove, imamo igrače za budućnost poput Micića, ali sve to pada u vodu posle ovakvih događaja. KSS će pokušati da smanji tenziju, apelujući na obe strane da shvate težinu svake izgovorene reči. Njihov rivalitet je ogroman i prevazilazi sportske okvire. Košarkaški savez ima ingerencije samo u nacionalnom kupu. Ukoliko klubovi budu želeli, Savez će preuzeti ingerencije nad domaćom ligom, vodeći je časno i pošteno. Apelujem na državne organe, kao i pre tri godine, da pomognu u rešavanju problema. Kragujevac je dobro organizovao turnir, a ni hiljadu redara ne bi moglo da spreči izgrede – jasan je prvi čovek srpske Kuće košarke.

Đilas je ubeđen da nikakve političke pozadine nije bilo i da ne može da veruje da postoje bilo kakve direktne relacije između vladajućih političkih garnitura u Kragujevcu i Beogradu.

– Verujem da incident nije imao političku pozadinu. Apelujem na sve ljude koji iskreno mogu da pomognu sportu da to i urade bez obzira na profesiju. Pre tri godine sam ukazivao državnim organima na probleme u sportu i to isto radim i danas, dakle bez obzira na to ko je na vlasti. Nažalost, ovakve stvari se događaju u zemljama sličnog temperamenta. U Grčkoj je na vaterpolo derbiju bačen semafor u bazen, setimo se situacija u Engleskoj. Država jednostavno mora da se obračuna sa huliganima. Da se bavi pojedincima, a ne svim navijačima. Zakoni moraju striktno da se primenjuju. Svaki registrovani huligan u periodu odigravanja utakmice mora da se javi u policijsku stanicu. U Srbiji je trenutno na sportskim igralištima teror manjine nad većinom i država tome mora da stane na put. Postavlja se pitanje smisla svake utakmice ukoliko nam je potrebno više hiljada policajaca da bi ona mogla da se odigra – zaključio je Đilas.

Svi smo krivi

– Krivicu snose svi, iako smo mi kao Savez ispoštovali sve moguće procedure. Smatram i da je Kragujevac uradio dobar posao prilikom organizacije završnog turnira. Ne znam šta smo još mogli da uradimo, pogotovo što je sam događaj izlazio iz sportskih okvira – apostrofirao je predsednik KSS.

Dešavanja u tunelu

– Nisam video letenje flaša u tunelu. Jasno je da postoji sukob između Predraga Danilovića i Nebojše Čovića i da se njihov odnos reflektuje na dešavanja na tribinama. Očekujem od trenera Partizana, iako je to njegovo pravo, da ne prisustvuje zagrevanju timova na mestu gde je bio posle prekida, jer time provocira protivničke navijače, koji mogu da ga pogode nekim predmetom ili učine nešto još gore – apelovao je predsednik KSS na trenera crno-belih.

Promene u FIBA

– Košarkaški savez Srbije nema predstavnika u Bordu FIBA. Neki smatraju da zbog uloge i uticaja Borislava Stankovića u toj organizacije treba da nas kažnjavaju još sto godina. Pokušaćemo da zajedno sa Litvanijom, Rusijom i Turskom, uz pomoć Španije, izdejstvujemo smenu predsednika FIBA, kao i promene u FIBA sveta, jer odluku da se prvenstvo Evrope igra svake četvrte godine, a ne kao do sada na dve godine, smatramo potpuno pogrešnom – saopštio je Đilas.

Kup kralja za primer

Turska federacija je propisala da na derbije u nacionalnom Kupu mogu da prisustvuju samo žene sa decom. Ideja jeste dobra, ali Dragan Đilas želi da model iz Španije primeni u Srbiji.

– Pogledajte završni turnir španskog Kupa kralja. To je najbolji primer kako treba da izgleda jedno kvalitetno takmičenje. Deci treba omogućiti da bezbrižno gledaju svoje idole, čitavim porodicama i da sam turnir bude događaj, zapravo pravi praznik košarke – pozvao je Đilas sve košarkaške radnike da se ugledaju na kolege iz Španije.

Čuo sam se sa Vučićem

– Neposredno posle dešavanja u Kragujevcu čuo sam se sa Aleksandrom Vučićem. Razgovaraću sa svakim za koga smatram da može pomoći u rešavanju problema. Smatram da svi treba da budemo jedinstveni i da pronađemo način kako da poboljšamo stanje u državi i sportu – naveo je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari