VUČIĆ: Tokom bombardovanja stradalo 1.008 pripadnika vojske i policije

Ministar odbrane je, odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika LDP-a, rekao da je tokom NATO agresije 1999. poginuo 631 pripadnik vojske, a 28 je nestalo, a kada je reč o pripadnicima MUP-a poginulo ih je 325, a nestalo 24

  • 1

Tokom NATO agresije 1999. godne na Saveznu Republiku Jugoslaviju ukupno je stradalo 1.008 pripadnika vojske i policije, saopštio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Vučić je povodom zahteva poslanika LDP Zorana Ostojića da se saopšte podaci o stradalima, u parlamentu rekao da je tokom bombardovanja poginuo 631 pripadnik vojske, a njih 28 je nestalo, a kada je reč o pripadnicima MUP-a poginulo ih je 325, a nestalo 24.

- NATO snage su ubile 631 pripadnika Vojske Srbije, nestalo je 28, znači ukupno 659 žrtava, od čega je 72 oficira, 41 podoficir, 18 vojnika po ugovoru, 191 vojnik na služenju vojnog roka, 245 rezervista, 60 dobrovoljaca i tri civila u vojsci - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija treba da iskoristi članstvo u Partnerstvu za mir i da sa svim zemljama u svetu gradi dobre odnose, kao i da neće ići ni u NATO ni u ODKB (Organizacija sporazuma o kolektivnoj bezbednosti nekoliko bivših republika SSSR-a) vojni savez niti u bilo koji drugi vojni savez.

Prethodno je Ostojić rekao da bi korak ka atlanskim integracijama, iako je ovla vlada preuzela politiku vojne neutralnosti od prethodne, mogao da doprinese na jačanju ugleda i odbrambene sposobnosti zemlje.

Odgovarajući na pitanje o radu Komisije koja se bavi utvrđivanjem ubistva novinara, Vučić je rekao da je na prvoj sednici uvršteno i pitanje 16 radnika RTS koji su nastradali u bombardovanju i dodao da niko ne želi niti planira da bilo šta bude sakriveno, već će sve bude dostupno.

- Svi podaci iz NATO agresije treba da budu dostupni svima, mi tu nemamo čega da se stidimo, plašim se da bi neki drugi imali čega da se stide - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA