"BiH za bržu normalizaciju odnosa"

BiH želi bržu normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali neke "teške reči" vraćaju dijalog na početak i usporavaju normalizaciju odnosa, izjavio Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

14:47

Default images

Član predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda istakao da mu je to posebno krivo, jer je imao dobre razgovare i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa premijerom Ivicom Dačićem.

"Malo je to prošlo nezapaženo, ali sreo sam se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku dok smo čekali na prijem kod (predsednika SAD) Baraka Obame. Nikolić je otvoren i iskren čovek, ali smatram da intelektualci u Srbiji i posebno predsednik republike moraju zbog unapređenje odnosa i reintegracija da vode računa o izjavama kada govore o osetljivim stvarima" rekao je Izetbegović.

Izetbegović je podsetio na nekoliko izjava Nikolića u vezi sa Srebrenicom, Ratkom Mladićem, budućnošću BiH, koje su, kako je rekao, bile hladne i uvredljive.

"Vratile su nas, kao u onoj dečjoj igri 'Čovece ne ljuti se', opet na početak. Nije kasno da se te stvari poprave", kazao je Izetbegović i dodao da se sa Nikolićem dogovara da se u Istanbulu u narednih nekoliko meseci održi trilaterlani sastanak.

Izetbegović smatra da je pogrešno što predsednik Srbije pored Banjaluke nije posetio i Sarajevo.

"Sarajevo je glavni grad BiH. Postoji jedna pogrešna percepcija da je Republika Srpska entitet koji pripada Srbima. Republika Srpska, osim u nazivu, u svemu ostalom, u Ustavnoj definiciji jeste entitet koji pripada svakom građaninu, pre svega, konstitutivnim narodima, a zatim i svakom građaninu BiH. Isto je sa glavnim gradom BiH, Sarajevom, u kojem su Srbi i te kako istorijski utemeljeni i u kojem živi 350.000 Bošnjaka i oko 70.000 Srba. Ne treba izbegavati Sarajevo", rekao je Izetbegović.

Komentaršući izjavu premijera Srbije Ivice Dacića, koji je nedavno dva puta bio u BiH, da treba resetovati odnose, Izetbegović je rekao da se "ne može ništa resetovati i gurnuti pod tepih smrti i patnje ljudi, ali može se biti pametniji, odgovorniji i humaniji u odnosu na budućnost".

Izetbegović smatra da BiH za par godina može biti članica NATO i da je to rešenje problema za situaciju u BiH. "Iracionalnim protivljenjem ulasku u NATO zapravo sebi dajemo autogol, jer samo integrativnim procesima, reintegracijom na Balkanu može da se stabilizuje BIH", rekao je za Radio Beograd član predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: