Vlada smanjuje porez na honorare

Vlada Srbije je uvažila zahtev udruženja honorarnih radnika da se porez za autorske honorare smanji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.05.2009.

13:44

Default images

Predlog nacrta o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, po hitnom postupku biće prosleđen skupštini za deset dana. Osim ovog, vlada je na današnjoj sednici usvojila i predlog zakona o komunalnoj policiji.

Samo sedam dana pošto je to i premijer srbije Mirko Cvetković javno obećao, rešen je problem honoraraca. Ministarstvo finansija je napravilo novi predlog oporezivanja autorskih honorara, kojim će opterećenje zarada honoraraca biti znatno manje.

Ministar kulture Nebojša Bradić nije mogao da nam da tačne podatke koliko će umanjenje honorarnih zarada biti posle ove izmene. Državna sekretarka u ministarstvu kulture Nadica Momirov pokušala je to plastično da objasni.

„Ako se uzme iznos od 100 odsto, pre rebalansa budžeta 60 odsto zarade je bilo neoporezivo. Sa novim zakonom taj iznos je smanjen na 30 odsto, zbog čega su se pobunili i honorarci, ali i poslodavci. Novim izmenama, neoporezivi deo zarade biće smanjen samo za 10 odsto, pa će zarada honraraca biti manje opterećena“ objasnila je ona.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koje su stupile na snagu 8. maja, porezi i doprinosi na neto honorare povećani su sa 33,7 odsto za zaposlene na 50,6 odsto, a za nezaposlene sa 48,3 odsto na čak 76,8 odsto.

Na sednici Vlade usvojen je i predlog zakona o komunalnoj policiji, koja bi prema najavama trebalo da počne da radi sledeće godine u ovo vreme.

Dinkić: Niži porezi na honorare

Ranije je promenu poreza na honorare najavio i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

On je rekao da će, ukoliko se ne nađe drugo rešenje, porezi na honorare biti vraćeni na nivo od pre izmena koje su stupile na snagu ovog meseca.

Porezi i doprinosi na autorske honorare su 8. maja povećani sa 33,6 na 50,6 odsto za zaposlene i sa 48,3 na 76,8 odsto za nezaposlene.

Dinkić je naveo da je Vlada na prošloj sednici zaključila da bi trebalo sniziti te stope i naložila Ministarstvu finansija da to učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: