SK: Protest prošao bez incidenata

Veterani bivše albanske ONA protestovali ispred ambasade Srbije u Skoplju zbog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima OVPMB. Protest završen bez incidenata.

Izvor: B92, Beta

Petak, 08.02.2013.

14:04

Default images

Albanska Oslobodilačka nacionalna armija bila je aktivna u vreme sukoba 2001. godine u Makedoniji.

Protest je prošao bez incidenata, a zbog bezbednosti oko ambasade Srbije bilo je raspoređeno oko 200 pripadnika policije, javlja dopisnik Tanjuga s mesta zbivanja.

Iako je bilo najavljeno da će biti nekoliko hiljada građana, na protestu je bilo između 200 i 300 ljudi, a među njima i sadašnji i bivši poslanici Albanci u Sobranju Makedonije.

Na skupu je govorio Fazli Veliju koji je sada na čelu Udruženja veterana ONA, ujak lidera albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUA) Alija Ahmetija i ideolog nekadašnje ONA.

"Nismo došli ovde na megdan, već da protestujemo protiv politike Dačića i Nikolića prema našoj braći. Jedina svetla tačka u Srbiji je Nikola Tesla, koji je izumeo struju i doneo svetlo, a ovi sada hoće da ugase to svetlo", rekao je Veliju.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je za premijera Srbije Ivicu Dačića pisalo da je fašista i poistovećivali ga sa Slobodanom Miloševićem. Neki od demonstranata su tražili otcepljenje južne Srbije i priključenje Kosovu, dok su drugi tražili demilitarizaciju Preševske doline. Oni navode da srpske vlasti diskriminišu Albance u južnoj Srbiji.

Nakon obraćanja govornika, prisutni su se razišli bez incidenata.

Otpravnica poslova u ambasadi Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić izjavila je Tanjugu da je današnji protest Udruženja veterana bivše albanske Oslobodilačke nacionalne armije ispred ambasade Srbije, zbog uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu, prošao mirno i bez incidenata, a makedonska policija je preduzela sve mere da zaštiti strano predstavništvo u zemlji.

"Nije bilo potrebe ni za kakvu intervenciju i najvažnije je što se sve završilo bez incidenata, a ni bezbednost ambasade, ni bezbednost osoblja nisu bili dovedeni u pitanju. Zahvalni smo makedonskoj proliciji koja je profesionalno obavila svoj posao, a na sreću, nije bilo potrebe da se interveniše", rekla je Divjak Tomićeva.

"Mi ne osporavamo pravo na protest, to je demokratsko pravo, ali mi nismo ti kome se treba obratiti za rešenje. U Briselu se vodi dijalog na najvišem nivou između Beograda i Prištine i tamo je mesto gde se rešavaju sva pitanja. Najvažnije od svega je to što se sve završilo bez incidenata", istakla je ona. Iako je bilo najavljeno da će se okupiti nekoliko hiljada građana, na protestu je bilo između 200 i 300 ljudi, a među njima i sadašnji i bivši poslanici Albanci u Sobranju Makedonije.

Skup je organizovao studentski parlament Univerziteta u Tetovu, a priključili su se i vojni veterani OVK u Makedoniji i Udruženje političkih zatvorenika Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: