Mišković danas ponovo saslušan

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković danas je ponovo saslušan u Tužilaštvu povodom kredita dobijenog od Unikredit banke kojim je kupio akcije za PZP Niš.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2013.

16:48

Default images

Podsetimo, reč je o kreditu od 25 miliona evra.

Osim Miškovića, saslušan je i njegov sin Marko, kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i predsednik Skupštine akcionara PZP „Niš" Dejan Jevtić, rekao je Tanjugu Đuraškovićev branilac Zoran Ateljević, koji je prisustvovao saslušanju.

On je rekao da su oni ponovo ispitani povodom dokumentacije koja je u tužilaštvo stigla iz Unikredit banke u vezi s dobijanjem kredita i da su ostali pri svojim odbranama koje su ranije izneli.

Advokat Ateljević rekao je da su danas saslušana i tri svedoka iz Unikredit banke, koja su, kako je rekao, posvedočila da je kredit odobren u skladu sa zakonom i pravilima bankarskog poslovanja.

Miškovići, Đurašković i Jeftić su u pritvoru od hapšenja 12. decembra 2012. godine, a sudija za prethodni postupak sutra bi treblao da odluči da li će im pritvor produžiti za još jedan mesec.

Oni su uhapšeni sa još šest osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra, ali se sem njih četvorice ostali osumnjičeni brane sa slobode.

Krivično vanpretresno veće suda u januaru je ukinulo pritvor bivšem direktoru PZP „Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru „Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju „Konzita" Raši Zdravku.

Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP „Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru „Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Mišković i ostali pritvoreni su u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Po Zakoniku o krivičnom postupku koji reguliše "tužilačku istragu", ukoliko i posle tri meseca ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučivaće krivično vanpretresno veće suda, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Kada se saslušaju svi svedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bekstva mogao bi otkloniti polaganjem jemstva, a poslednji razlog ceniće sud, s obzirom na okolnosti celog procesa.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: