Tekst objavljen: 05.02.2013 13:21        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11,75 odsto.

NBS povećala referentnu kamatu - na 11,75 odsto

Izvršni odbor je ocenio da je reakcija monetarne politike usmerena na sprečavanje prenošenja efekata povećanja regulisanih cena na ostale cene.

- Usvajanje godišnje dinamike korekcija regulisanih cena doprineće, takođe, ostvarivanju pretpostavki neophodnih da se inflacija vrati i održava u granicama u cilja. Pored toga, značajno je i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije. Izvršni odbor je konstatovao da su, uz postignutu stabilnost deviznog tržišta, smanjena inflatorna očekivanja, kao i da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu imati snažan dezinflatorni uticaj - navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se i da je zabeležen blagi oporavak ekonomske aktivnosti, čiji su se prvi efekti već ispoljili tokom poslednjeg tromesečja prethodne godine.

Po oceni Izvršnog odbora u narednih nekoliko meseci na kretanje inflacije uticaće pre svega, niska uporedna baza i povećanja regulisanih cena. Sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, uz efekte do sada preduzetih mera monetarne politike, međugodišnja stopa inflacije počeće da pada i u granice cilja vratiće se do kraja godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana