Izvor: B92

Ruski snimatelji zabeležili su trenutak erupcije vulkana na Dalekom istoku i fotografije pretočili u interaktivnu panoramu koja će vam oduzeti dah.

Neverovatne fotografije Ploskog Tolbačika, jednog od četiri vulkana sistema Tolbačik snimljene su iz različitih uglova tako da formiraju 3D panoramu iz vazduha.

Vođa tima Oleg Gaponjuk rekao je da je otkazao put u Dubai gde je trebalo da snima kulu Burdž, kako bi zabeležio ovaj spektakularni “vatromet”.

“Ove erupcije zovu turističkim, zato što nisu opasne, a reke lave lepo izgledaju na snežnoj belini obronaka. Pošto nam je vreme to dozvolilo, uspeli smo da letimo helikopterom tačno iznad kratera”, rekao je on.

Gaponjuk je vođa tima Airpano koji je već uradio niz interaktivnih panorama sa motivima iz celog sveta.

Na Kamčatki gde se nalazi i Tolbačik aktivno je čak 29 vulkana. Poluostrvo koje je nešto veće od Nemačke, jedan je od najaktivnijih delova “Vatrenog prstena” Pacifika i mesto na kom se susreću tri tektonske ploče – severnoamerička, ohotska i pacifička.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.