Sreda, 14.05.2008.

15:21

Osuđeni zbog zavere za ubistvo Buša

Jordanski vojni sud osudio je na 15 godina zatvora trojicu ekstremista zbog zavere za ubistvo predsednika SAD Džordža Buša, tokom njegove posete toj kraljevini.

Izvor: Beta

Default images

Presuda je doneta u vreme Bušove posete susednom Izraelu u čast obeležavanja 60. godišnjice od osnivanja te zemlje. Američki predsednik će u okviru svoje bliskoistočne turneje, čiji cilj je i pospešivanje mirovnog procesa u tom regionu, posetiti i Saudijsku Arabiju i Egipat.

Tri Jordanca - Nidhal Musleh al-Momani, Satam al-Zavahrah i Darvat Daraj, u dvadesetim godinama, uhapšena su 28. novembra 2006, dan pre nego što je Buš doleteo u jordansku prestonicu Aman.

Tužioci su rekli da su u trenutku hapšenja kod njih pronađene mašinske puške i velike plastične boce napunjene benzinom, koje su imali nameru da iskoriste kao bombe u planiranim napadima na američku i dansku ambasadu u Amanu.

Njih trojica u to vreme nisu znali da Danska nije imala svoju ambasadu u Jordanu.

Advokati odbrane su slučaj nazvali "preteranim i nerealnim", navodeći da njihovi klijenti nisu imali ni organizacione sposobnosti kao ni veštine za takvu vrstu napada.

Međutim, bezbednosni službenici su svedočili da su čuli kada je jedan od optuženih, al-Momani, rekao da želi da se raznese u blizini Bušove povorke.

Optuženi su najpre osuđeni na smrt, ali im je sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora, obrazloživši da su "mladi i da zaslužuju još jednu životnu šansu da se pokaju."

Njihovi branioci su rekli da će uložiti žalbu na presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: