Region

Sreda, 14.05.2008.

13:15

Hrvati profitirali nakon izbora

Pobeda Tadićeve demokratske opcije na izborima u Srbiji delovala je kao snažan pozitivan impuls hrvatskom tržištu kapitala, piše hrvatski portal poslovni.hr.

Izvor: Poslovni.hr

Default images

Komentarišući rekordan rast indeksa akcija na Beogradskoj berzi prvog dana nakon izbora, taj portal navodi da je čak 40 akcija poraslo više od deset odsto, od kojih su mnoge zastupljene i u portfeljima hrvatskih otvorenih investicionih fondova.

Podaci s kraja marta, koje su dali hrvatski fondovi, pokazuju da se oni, uglavnom, koncentrišu na likvidnije akcije na Beogradskoj berzi i u njihovim portfeljima često su zastupljeni AIK banka, Soja protein, Energoprojekt, Agrobanka.

Veliku izloženost na beogradskom tržištu kapitala ima mešoviti fond HPB Dinamik (Dynamic) kojem, prema martovskim podacima, čak 46 odsto portfelja čine akcije sa Beogradske berze.

U prvih deset ulaganja tog fonda su Voda Vrnjci, koja je u portfelju zastupljena sa 6,9 odsto, AIK banka sa udelom od 5,7 odsto, akcije Kulske banke, Soja proteina i Alfa plama.

Znatan udeo akcija sa Beogradske berze, oko 25 odsto, u portfelju ima i ZB Aktiv. U prvih deset pozicija tog fonda takođe je AIK banka, tu su i Dijamant, Soja protein i Energoprojekt.

Fond Erste Total ist (East) usmerio je na Beogradsku berzu gotovo 52 procenta imovine, a drugu poziciju na njegovoj listi prvih deset ulaganja drži akcija beogradskog Energoprojekta.

Među novijim fondovina koji su odlučili da u većoj meri iskoriste potencijal srpskog tržišta kapitala su i Rajfajzen imrdžing markets (Raiffeisen Emerging Markets), kojem ulaganja u Srbiju čine 23 odsto portfelja i Prospektus JIE (Prospectus) sa gotovo 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: