Sreda, 30.01.2013.

15:35

Sukobi u Atini, 20 privedenih

Članovi grčkog sindikata PAME upali su tokom demonstracija u Ministarstvo rada u centru Atine i sukobili se s policijom, koja ih je rasterala suzavcem.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Najmanje jedna osoba je povređena, a privedeno je 20 demonstranata.

Članovi sindikata, koji podržava Komunistička partija, protestuju zbog planirane reforme sistema penzija u merama štednje koje međunarodni zajmodavci zahtevaju od Grčke. U tom programu su prihodi većine zaposlenih u javnom sektoru ove godine već smanjeni za 25 odsto.

Izašavši iz osmospratne zgrade u kojoj se nalazi kancelarija ministra rada Janisa Vrucisa, demonstranti su se sukobili s policijom, koja je u međuvremenu opkolila zgradu i nakratko obustavila saobraćaj u okolnim ulicama i pritvoreno je tridesetoro ljudi.

Grupa demonstranata koja je bila ispred Ministarstva pokušala je da spreči policijsko vozilo da odveze privedene tako što je formirala kordon oko "marice", ali ih je policija rasterala.

Kako je javila grčka agencija ANA, dve privedene osobe su povređene.

Oko 40 pripadnika sindikata PAME, s predstavnikom te organizacije Jorgosom Perosomna čelu, organizovali su upad u zgradu Ministarstva rada u znak protesta zbog planiranih novih izmena u sistemu socijalnog osiguranja, zahtevajući da se sastanu s ministrom.

Ne zna se da li je Vrucis u trenutku upada bio u zgradi, u kojoj je naneta manja materijalna šteta na osmom spratu, gde su razvaljena vrata kancelarije i polomljen kancelarijski nameštaj.
Foto: Beta, AP
U međuvremenu je stotinak demonstranata marširalo do sedišta policije u znak podrške privedenima, pod nadzorom policije, dok je veliki policijski kontingent ostao ispred zgrade Ministarstva rada.

"Nasilje u svim oblicima mora biti osuđeno, ne samo rečima, već i akcijama", rekao je portparol vlade Simos Kedikoglu, navodi AP.

"Upad u kancelariju ministra rada, materijalno uništavanje i pretnje Janisu Vrucisu su postupci koji imaju za cilj da dovedu do usijanja političke atmosfere u veoma važnom momentu za zemlju", dodao je on.

Grčka grca u teškoj finansijskoj krizi od kraja 2009. godine, a održava se na površini zahvaljujući spasonosnim pozajmicama drugih članica evro-zone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zauzvrat, međutim, međunarodni kreditori zatražili su od grčke vlade da nametne mere stroge štednje u vidu smanjenja trošenja i povećanja poreza, što je dovelo do znatnog smanjenja plata i penzija i do naglog skoka nezaposlenosti.

U druge mere koje su stupile na snagu ove godine spada i novo smanjenje prihoda od 25 odsto većini zaposlenih u javnim službama, što je dovelo do mnogih novih protesta.

Za četvrtak je najavljen 24-časovni štrajk, koji će zaustaviti javni saobraćaj i zatvoriti državne službe.

Grčka vlada je prošle nedelje hitnim dekretom proglasila prinudnu mobilizaciju štrajkača gradskog voza i metroa u Atini, čime je prekinut njihov osmodnevni štrajk.

Zaposleni u ostalim granama javnog prevoza u Atini su danas prekinuli štrajk i vratili se na posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: